Başörtü yasağına tepki olarak başını örttü

Başörtü yasağına tepki olarak başını örttü

Kanadalı Prof. Jaffary’nin eylemini dünya duydu

Zeynep Kılıç'ın haberi:

Kanada’nın bir eyaletinde dinî sembollere getirilmesi planlanan yasağa karşı üniversitedeki derslerine başörtülü giren Prof. Norah Jaffary’nin eylemi, bir yasağa karşı olmak için illa o yasağın muhatabı olmak gerekmediğinin en gerçek örneği. Zira Jaffary, ne Müslüman ne de dünyanın diğer yerlerindeki başörtüsü yasaklarından haberdar.

Norah Jaffary, Kanada’nın Quebec eyaletinde yaşayan bir tarih profesörü. İki aydan fazla bir süredir de Concordia Üniversitesi’ndeki derslerine başörtülü giriyor. Jaffary’nin 8 Aralık’ta başlayan başörtüsü serüveni, Batılı kadın gazeteci ya da aktivistlerin zaman zaman örtülü olmayı deneyimlemek için yaptıkları ‘tesettür deneyi’nden farklı.

Onu Müslüman olmadığı halde başörtüsü takmaya yönelten sebep, Quebec eyaletinde yürürlüğe girmesi beklenen ve kamuda dinî kıyafet ve sembollere yasak getirecek düzenleme olmuş. Düzenlemenin tartışmaya sunulduğu 7 Aralık’ın hemen ertesi günü üniversiteye başını örterek giren Jaffary, yasağa karşı mütevazı bir ‘duruş’ olarak düşündüğü eyleminin bir anda bütün dünyanın dikkatini çekmesine oldukça şaşırmış.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.