Başkentin dev projesi 'ray'ına giriyor

Başkentin dev projesi 'ray'ına giriyor

Türkiye ve Ankara’nın prestij eseri Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı 29 Ekim'de hizmete giriyor.

Türkiye ve Ankara’nın prestij eseri Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nın hizmete girmesine iki gün kaldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ankara YHT Garı, 29 Ekim Cumartesi günü saat 15.00'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılacağı törenle hizmete açılacak.

2036'da TCDD’ye devredilecek

Ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak inşa edilen Ankara YHT Garı, Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrolarıyla bağlantılı olacak. Tarihi değerinin korunmasına özen gösterilen ve mevcut Ankara Garı'na dokunulmadan inşa edilen yeni gar, mimarisiyle, sosyal donatılarıyla ve ulaşım kolaylığıyla TCDD ve Başkent Ankara'nın prestij eserleri arasında yerini alacak.

TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilen ve 2 yılda tamamlanan gar, 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi (ATG) tarafından işletilecek ve 2036 yılında TCDD’ye devredilecek.

Günlük 50 bin yolcuya kadar hizmet verebilecek kapasiteye sahip projede, aynı anda 12 YHT setinin yanaşabileceği 3 peron ve 6 demiryolu hattı bulunuyor. Ankara YHT Garı, 194 bin 460 metrekare kapalı alan ile bodrum ve zemin katlar dahil toplam 8 kattan oluşuyor.

Başkentin yeni cazibe merkezi

Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılan Ankara YHT Garı, sadece bir ulaşım istasyonu olarak değil, alışveriş, konaklama, toplantı merkezi ve şehrin en orta yerinde bulunan buluşma noktası olarak planlandı. 235 milyon dolar yatırım bedeline sahip Ankara YHT Garı'nın 134 otel odası, 12 kiralanabilir ofisi ve 217 kiralanabilir ticari alanı bulunuyor.

Ulaşım hizmetlerine yönelik birimlerin yanı sıra bin 850'si kapalı, 60'ı açık olmak üzere toplam bin 910 araçlık otopark hizmetinin verileceği Ankara YHT Garı’nda, ticari alanlar, kafe-restoran, iş ofisleri, çok maksatlı salonlar, mescit, ilk yardım ve güvenlik birimleri ile otel gibi sosyal ve kültürel donatılar yer alıyor.

Türkiye, YHT işletmeciliğinde dünyada 8. sırada

Türkiye’de, 2003'ten itibaren sağlanan yatırım ödenekleriyle hayata geçirilen projelerin başında 2009'da hizmete başlayan Ankara merkezli çekirdek yüksek hızlı tren projeleri geliyor. 2009'da Ankara-Eskişehir, 2011'de Ankara-Konya, 2013'te Konya-Eskişehir ve 2014'te Ankara-İstanbul ile Konya-İstanbul arasında YHT işletmeciliği yapmaya başlayan Türkiye, dünyada sekizinci, Avrupa’da altıncı yüksek hızlı tren işletmecisi ülke konumunda bulunuyor. Bunların yanı sıra Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir YHT hatları ile Bursa-Bilecik hızlı tren hatlarının inşa çalışmaları devam ediyor.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.