Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Başkasının eşyasını izinsiz alan çocuğa nasıl davranılmalıdır?

Başkasının eşyasını izinsiz alan çocuğa nasıl davranılmalıdır?

Çocuğunuz kendisine ait olmayan bir eşyayı alıp sahiplendiğindeki tavrımız çocuğun sosyolojik ve psikolojik gelişimi açısından önemlidir. Anne-baba tarafından hoş görülmeyen ve istenilmeyen bir davranıştır.
Sizler çocuğunuzun böyle bir davranışı ile karşılaştığınızda ne tepki verirdiniz?

Önemli olan bu soruya nasıl cevap verebileceğimiz ve tepkimizin dozudur.
Bir kısmınızın çocuğa kızar, bağırır, bir kısmınızın herhangi bir tepki vermem, bir kısmınızın da davranışının yanış olduğunu onu anlatırdım dersiniz. Hepiniz kendi kişisel yapınıza uygun tepki vermenizi normal görebilirsiniz. Tabii ki tepkilerinizin doğruluğu ve yanlışlığı tartışılır.

Çocuklarımızın kendilerine ait olmayan eşyaları almak istediklerinde bizlerin de yapabileceği, çocuklarımızı doğru davranışları öğreteceğimiz tecrübelerimiz de bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde özetlenebilir.

Çocuklarımıza;
-Herkesin kendisine ait eşyalarının olduğunu, bunların izinsiz alınmaması gerektiğini öğretmeliyiz.
-İzinsiz aldığı eşyaları geri vermesi gerektiğini ve sahibinden özür dilemesi gerektiğini anlatmalıyız.

-Arkadaşının eşyalarını eve getirdiğinde arkadaşının üzülebileceğini, senin eşyanı arkadaşın götürdüğünde sen ne hissedersen arkadaşında aynısını hisseder diyerek arkadaşının duygularına anlamasına ve bu yanlış davranışı tekrarlamamasını sağlayabiliriz.

-Dükkân, market, kırtasiye vb. gibi yerlerden izinsiz bir eşya aldıysa bunun yanlış bir davranış olduğu, parasını ödemeden herhangi bir yerden eşya, oyuncak vs. alamayacağını, onu geriye verip özür dilemesi gerektiğini söylemeliyiz. Olumsuz davranışından dolayı utanıp özür dilemek istemiyorsa zorlanmamalıdır. Parasını vermek için oraya gitmesi yeterlidir.

-Çocuklarımızın başkalarına ait eşyaları aldığını fark ettiğimizde suçlamamalıyız. Suçlanan çocuklar ben almadım deyip yalan söyleyebilirler. Bunun yerine başkasının eşyasını izinsiz almanın yanlış bir davranış olduğunu söyleyebiliriz.

-Çocuk izinsiz bir şeyler almaya devam ediyorsa, hatta bu davranışı alışkanlık haline getirmişse davranışının sonucunu yaşatmalıyız. İzinsiz aldığı yere götürüp özür dilettikten sonra 1–2 hafta boyunca alış-verişe götürülmeyeceği söylenir. Verilen bu karar uygulanır.

-Çocuk kaybolan eşyayı, oyuncağı, yiyeceği vb. bulup getirdiğinde, gidilen yerden izinsiz herhangi bir şey almıyorsa bu olumlu davranışı için çocuğumuzu takdir etmeliyiz. Durumumuz müsait ise ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz bir eşyayı alarak ödüllendirebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum