Başkanlık sistemi ülke bütünlüğünü korur

Başkanlık sistemi ülke bütünlüğünü korur

GENAR Araştırma Danışmanlık Eğitim Merkezi Genel Müdürü Şen, "Başkanlık sistemi, ülke bütünlüğünü korur, ülkeyi bölünmekten kurtarır. Başkanlık sistemi ile ülkenin demokrasi seviyesi yükselir." dedi.

GENAR Araştırma Danışmanlık Eğitim Merkezi Genel Müdürü Mustafa Şen, başkanlık sisteminin, ülke bütünlüğünü koruyup, ülkeyi bölünmekten kurtaracağını ve bu sistemle ülkenin demokrasi seviyesinin yükseleceğini söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesince, Ofis Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Şen, başkanlık sistemi denildiğinde Amerikan modelinin akla geldiğini, fakat bu konuyu savunanların ya da karşı çıkanların sistemi araştırmadığını dile getirdi.

Şen, başkanlık sisteminin Türkiye'ye çok şey kazandıracağını, parlamenter sistemin ise ülkeye çok şeyler kaybettirdiğini savundu.

Bu sistemlerin beşeri ve insan yapımı unsurlar olduğunu aktaran Şen, şunları söyledi:

"Her birinin bir sürü zayıflıkları var. Bu zayıflıkların şartlara ve dönemlere göre, ülkelerin faydasının değil zararlı olma durumları ortaya çıkabilir. Mesela bizde parlamenter sistem bugün ilerlemiyor. Başkanlık sistemini denememiz gerekiyor. İkisi de insan aklının eseri. Bunları ayet gibi savunmayalım. Başkanlık sistemini en çok savunan benim fakat ben de bu kayıtla savunuyorum; beşeri bir şeydir, demokrasinin işleyiş modelidir. Yarın daha iyisi bulunabilir fakat bugün Türkiye için parlamenter sistemden daha iyidir."

Şen, parlamenter sistem ve başkanlık sisteminin, bir ülkenin vilayet ya da eyalet olmasıyla hiçbir alakasının olmadığını, birinin hükümet diğerinin ise devlet sistemi olduğunu anlattı.

"Türkiye'de, 'Başkanlı sistem' modeli geliştirelim"

Şen, Başkanlık modelinin Amerika örneğinde olduğu gibi devletleri bile bir araya getirdiğini vurguladı.

Başkanlık sisteminin Türkiye için daha faydalı olacağına işaret eden Şen, "Bizim tarihimizde bu başkanlık sistemine yakın sistemler vardı. Türkiye zaten parlamenter sistemle yönetilmiyor ki. Amerika'da ki sistemin adı resmi olarak başkanlık sistemi fakat uygulaması kongre sistemi. Kongre, başkandan daha güçlü. Ben diyorum ki Türkiye modeli geliştirelim bir tane. Bu Türkiye modeline de başkanlık sistemi değil, 'Başkanlı sistem' diyelim. Amerika'daki model de başkanlı sistem, kongre sistemi. Başkanlık sistemi değil." ifadesini kullandı.

Şen, başkanlık sisteminin istikrar kazandıracağını, koalisyon zafiyetlerinden ve israftan kurtaracağını belirtti.

Bu sistemin koalisyon mekanizmasına ihtiyaç bırakmadığını anlatan Mustafa Şen, "Yasama, yürütme ve yargıyı gevşek bir şekilde birbirinden ayırdığınızda bu parlamenter sistem, keskin bir biçimde birbirinden ayırdığınızda buna başkanlık sistemi deniliyor. Başkanlık sistemi, ülke bütünlüğünü korur, ülkeyi bölünmekten kurtarır. Başkanlık sistemi ile ülkenin demokrasi seviyesi yükselir. Bu sistemle siyasal ve ekonomik ve bürokratik verimlilik artar. Başkanlık sistemine geçersek Türkiye kendisini kazanır." değerlendirmesinde bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.