Başkanlık Sistemi nedir? Türkiye Başkanlık Sistemi'ni konuşuyor

Başkanlık Sistemi nedir? Türkiye Başkanlık Sistemi'ni konuşuyor

2003 yılından beri üstüne durulan bir sistem Başkanlık Sistemi... Dün yapılan karşılıklı açıklamalar ile tekrar gündeme gelen ve Referanduma getirileceği konuşulan Başkanlık Sistemi ile ilgili merak edilenler haberimizde...

Başbakan Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli'nin karşılıklı Başkanlık Sistemi yorumları, Türkiye'nin gündemine Başkanlığın tekrar düşmesine neden oldu. Önce Devlet Bahçeli "Başkanlık Sistemi" konusunun meclise gelmesi gerektiğini söylerken, Binali Yıldırım'ın da Başkanlık Sistemi'nin meclise getirileceğini belirtmesi üzerine Kamuoyu'nun gözü TBMM'ye çevrildi.

2003 yılından beri konuşulan ve bir çok çevrelerce tartışma konusu olmuş olan Başkanlık Sistemi nedir? Başkanlık Sistemi'nde neler değişir? gibi soruları sizin için yanıtladık.

Başkanlık Sistemi nedir?

Başkanlık Sistemi, Yasama, Yargı ve Yürütme organlarının birbirinden sert olarak ayrıldığı bir yönetim biçimidir. Burda Yargı mahkemeler, Yasama meclis, yürütme ise bakanlar kurulu'dur. Başkanlık Sistemi dışındaki, yani parlamenter sistemlerde yürütme bakanlar kurulu'nda iken, Başkanlık Sistemi'nde halkın seçtiği "Başkan'dadır"

Başkanlık Sistemi'nde yürütme organı olarak halk Başkan seçer. Yasama organı, yani meclis için halk yine seçim yapar. Ama Başkanlık Sistemi'nde halk bir başbakan seçmez, seçtiği milletvekilleri aralarından bir başbakan çıkarır. Bakanlıklar ise Başkan tarafından halkın verdiği yetkiye dayanarak seçilir.

Başkan, meclis tarafından çıkarılan kanunu veto edebilir, meclis'te yeterli çoğunluk ile Başkan'ın kararını veto edebilir.

Türkiye'de nasıl uygulanacak?

Başkanlık Sistemi'nin Türkiye'de nasıl uygulanacağı henüz belli değil. Şimdilik bilinen, bizdeki sistemin Dünya'daki örneklerinden biraz farklı olacağı. Mesela Amerika'daki gibi bir senato olmayacak. Ayrıca Amerika'daki gibi federal yani her bölgenin kendi iç işleri ile ilgilendiği bir sistem de olmayacak.

Başkanlık Sistemi ile ilgili son gelişmeler geldikçe size aktaracağız.

RisaleHaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.