Başağa Duran Buğdaylar Yağmur Bekliyor

Başağa Duran Buğdaylar Yağmur Bekliyor

Antalya bölgesinde buğday üreticisi başağa duran ürünün kurumaması için yağmur bekliyor.

Antalya'nın en erken buğday ekimi yapılan Gazipaşa, Manavgat ve Kaş ilçelerinde buğday uzunluğu 30 santime ulaşarak başak bağlamaya durdu. Çiftçiler, başak bağlamaya geçen buğdayın su almaması durumda kurumaya geçebileceğini söylüyor. Gazipaşa Hububat Üreticiler Derneği Başkanı Mustafa Karabulut, Allah'tan tek isteklerinin başağa duran ekinlerin kurumaması için 15 gün içinde yağmur suyu olduğunu söyledi.

Son yılların en büyük kuraklığını yaşadıklarını belirten Karabulut, bölgede kuraklığa bağlı çoğu kaynak sularının kuruduğunu kaydetti. Antalya bölgesinde en erken buğday ekimi ve hasadının Gazipaşa Güney köyünde olduğunu anlatan Karabulut, "Bölgemizde buğdayın uzunluğu 30 santimi geçti. Başak bağlamaya başladı. Başağa duran buğday su almazsa kurur ya da tanesi zayıf ve cılız olur. O da satışa çıkmaz. Olursa da yemlik olur. Allah'tan acil yağmur bekliyoruz." diye konuştu.

Buğday üreticisi Mehmet Yıldız bu sene 30 dönüm buğday ektiğini ve ürününün başağa durduğu için acil suya ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu yıl yeteri kadar yağmur yağışı olmadığı için toprak neminin az olduğunu belirten Yıldız, 2 hafta içinde yağış olmazsa başağa duran ekinlerin kuruyabileceğini kaydetti. Yıldız, "Son yılların en büyük kuraklığnı yaşıyoruz. Allah'tan tek istediğimiz yağmur. Yoksa bir yıllık emeğimiz boşa gidecek." şeklinde endişesini dile getirdi.

Güney köyünde buğday üreticiliği yapan Abdullah Şahiner bölgede yağmur yağışı azlığından su kaynaklarının kuruduğunu, çobanların dağlarda keçilerini otlatırken su kaynağı bulmada zorluk çektiğini söyledi. Şahiner, "Susuzlukla karşı karşıyayız. Ekinler boy verdi, fakat başakların tane tutması için suya ihtiyaç var. İnşallah 2 hafta içinde yağmur yağar da başaklar kurumaz." ifadesini kullandı.

Manavgat'ın Zerk köyü muhtarı Yaşar Bahar köylerinde ekinlerin boy verdiğini, başağa durmasında yağmura ihtiyaçlarını olduğunu söyledi. Bahar, ekinlerin gür ve başak tanelerinin iri olması için yağmura ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

CHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.