Baş dönmesinin en belirgin sebebi 'Vertigo'

Baş dönmesinin en belirgin sebebi 'Vertigo'

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Sibel Karaca, vertigo ile ilgili merak edilenleri açıkladı.

Vertigonun halk arasında çok sık tanı alan, iç kulakta kristal oynaması hastalığıyla aynı hastalık zannedildiğine dikkat çeken Karaca, 'Vertigo, baş dönmesinin Latince adıdır. Baş dönmesinin tek değil en belirgin sebebidir.Baş dönmesi rahatsızlığı olarak bilinen 'Vertigo' önlem alınmadığı takdirde ileride ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor.
 
Doç. Dr. Karaca, 'Vertigoyu iki grupta ele alabiliriz. Birincisi periferik yani kulak kaynaklı, ikincisi ise santral yani beyin kaynaklı olan sebeptir. Birde fobik postural vertigo durumu vardır. Bu tip hastaların yalnızca belirli ortamlarda baş dönmesi hissi olur' dedi.
 
Stres,yorgunluk ve uykusuzluk vertigoya davetiye çıkartıyor
 
Periferik vertigonun en bilindik belirtilerinin baş dönmesi, etraf dönüyor ya da cisimler hareket ediyor hissi ve deprem oluyor sanısı olduğunu vurgulayan Karaca, "Bunların en sık nedeni iç kulakta kristal oynamasıdır. Diğer nedenler ise; kafa travması, denizde ya da havuzda kulak ve ağza su girişi, stres, yorgunluk ve uykusuzluktur. İç kulaktaki iltihaplar ve dış kulak yolunu tıkayan kirler de vertigonun nedenleri arasındadır. Başlangıçta tamamen fiziksel bir hastalık olan vertigo, tekrar ettikçe hastanın psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Belirtiler çok uzun sürmüşse hasta ağlayarak bile gelebilir. Fakat çok basit tedavi yöntemleriyle hasta hızlı bir şekilde tekrar sağlığına kavuşabiliyor' şeklinde konuştu.
 
Basit manevra egzersizleriyle iyileşebiliyor
 
Periferik vertigo tanısı konulduktan sonra tedavi sürecinin çok kolay olduğunu belirten Karaca, 'Öncelikle hastalardan iyi bir hikaye alınmalıdır. Hikayede; baş dönmesinin başlangıç zamanı ve süresi, eşlik eden diğer bulgular ve kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır. Tanı konulduktan sonra basit manevra ve egzersizlerle hastalık büyük oranda iyileşmektedir' diye konuştu.
 
Santral vertigoda baş dönmeleri süreklidir
 
Beyincik ve beyin sapı damar tıkanıklıklarının ve beyin kanamalarının santral vertigoya neden olduğunu söyleyen Karaca, sözlerine şu şekilde devam etti:
 
'Bu hastaların tedavi süreci tamamen farklıdır. Periferik vertigoda manevrayla hastanın baş dönmesi şikayetini ortaya çıkarabiliyorken, santral vertigoda baş dönmeleri süreklidir. Hastanın muayenesinde çift görme, yüzde eğrilme, kol ve bacakta tek taraflı uyuşma, güç kaybı ve ayakta denge kaybı gibi bulguları vardır. Tanı için görüntüleme yöntemi kullanılır. Santral vertigo hastalarının tedavi süreci daha uzundur. Hastanede yatarak tedavi olmaları gerekir. Santral vertigo hastalarında da yüzde 90 oranda iyileşme görülüyor. Ama bazı hastalarda denge kaybı ve nörolojik bozukluklar kalabiliyor.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.