Baş dönmesi MS hastalığının habercisi

Baş dönmesi MS hastalığının habercisi

Multipl Skleroz (MS) hastalığı, beyin, omurilik ve göz sinirlerinin tutulumu ile oluşan kronik bir hastalıktır.

Tam olarak sebebi bilinmemekle birlikte tedavisi de henüz mümkün değildir. Ancak erken teşhis edilmesi durumunda ilerlemesi engellenebiliyor ve MS ihtimali olup olmadığının araştırılmasıyla erken teşhis açısından hastaya avantaj sağlayabiliyor.
 
Nöroloji Uzmanı Dr. Gülcan Sargın Kurt, MS hastalığında güç kaybı, denge bozukluğu, görme ve konuşma bozukluğu gibi durumlarda nörolojik olarak kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Dr. Sargın, 'Multipl Skleros olarak bilinen MS, beyin, omurilik ve göz sinirlerinin tutulumu ile oluşan kronik bir hastalıktır. Tuttuğu bölgeye göre bulgu vermektedir. MS hastaları, kol ve bacaklarda güçsüzlük, denge bozukluğu, görme ve yürüme bozukluğu, baş dönmesi gibi şikayetlerle bize başvurmaktadır. Özellikle bu hastalığın tedavisinde erken teşhis çok önemlidir.' şeklinde konuştu.
 
Görme Kaybı Ms hastalığının belirtilerinde rastlanan bir durum
 
MS hastalığının belirtileri arasında görme bozuklukları yer alıyor. Günler içinde gelişen tek gözde bulanık görme ve görme kaybı puslu ya da azalmış görüntü ,renklerde değişme gibi sorunlar yaşandığını belirten Dr. Sargın, göz doktorunun kontrolü ve yönlendirmesiyle nöroloji uzmanının kontrolünden geçmenin erken teşhiste önemli bir aşama olduğunu belirtti. MS hastalığının belirtilerine de değinen Dr. Sargın, 'Konuşma merkezinin tutulumu olması durumunda peltek konuşma, yanlış kelimeler çıkartma şeklinde ortaya çıkan konuşma bozuklukları ilk belirti olabilir. Diğer gördüğümüz bulgulardan yorgunluk, halsizlik, dikkat bozukluğu ve hafıza sorunları hastalarda sıkça rastladığımız belirtiler arasında yer alıyor' şeklinde konuştu.
 
MS kadınlarda daha sık görülür
 
MS hastalığının 20-50 yaş arasında ve kadınlarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Sargın, ' MS, çocuklarda ve ileri yaşlarda daha az rastlanan bir hastalıktır. Önlenebilir bir hastalık olmaması sebebiyle dünyada görülme sıklığı gitgide artıyor. Erken teşhis ile hastanın gidişatında iyileştirmeler olabiliyor. Ölümcül ve bulaşıcı bir hastalık olmayan MS, ilerleyen dönemlerde hastanın yaşam kalitesini düşürebiliyor.' şeklinde konuştu. Öncelikle öykü, nörolojik muayene ile MS tanısından şüphe edildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Sargın, kesin tanısını koymak için MR çekilmesi gerektiğini ve tanıyı destekleyici kan testleriyle hastanın tanı ve tedavisinin mümkün olabileceğini belirtti.
 
Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.