Baş ağrısını önemseyin!

Baş ağrısını önemseyin!

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Terzi, baş ağrısının dikkate alınmadığında ölümle sonuçlanabildiğini belirtti.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Terzi, küçük bir baş ağrısının dikkate alınmadığında ölümle sonuçlanabildiğini belirterek, bu nedenle baş ağrısının önemsenmesi gerektiğini söyledi.

 Terzi, her insanın gün içerisinde baş ağrısıyla karşılaşabileceğini söyledi. Yüksek ses, uykusuzluk, soğukta ya da sıcakta kalma, hava durumu ve kişinin aç durması gibi birçok nedenin geçici baş ağrısına neden olduğunu belirten Terzi, "Eğer baş ağrısının sıklık, şiddet ve karakterinde değişme oluyorsa bu ciddiye alınmalıdır. Kişide daha önce yaşamadığı kadar şiddetli baş ağrısı bulguları varsa mutlaka beyin görüntülemeden yararlanmalıdır" dedi.
 
Tıbbi kontrolde baş ağrısına neden olan tümör tespit edilebileceğini dile getiren Terzi, "Tümörün yerleşim yeri, sayısı, boyutları baş ağrısının varlığı ve özellikleriyle ilişkili olabilmektedir. Baş ağrısı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli klinik tablolardan biridir. Migrene benzer baş ağrısı, hayati tehlike beklenen bir tablo değildir ancak beyin tümörü, menenjit, kafa travması ve beyin damar hastalıklarında önemsenmeyen bir baş ağrısı, fiziksel özürlülük veya hayati tehlikeye yol açabilmektedir" diye konuştu.
 
"Her baş ağrısında ağrı kesici kullanmayın"
 
Terzi, tanısı konulmayan küçük bir baş ağrısında dahi herhangi bir ağrı kesicinin çok fazla veya gereksiz yere kullanıldığını dile getirdi.
 
Her baş ağrısında ağrı kesicisi kullanılmaması gerektiğini aktaran Terzi, "Ana amaç, ağrının şiddetinin ve sıklık derecesinin azaltılmasıdır. Bu amaçla daha çok ağrı kesici özelliği olmayan tedaviler ve egzersizler belirli sürelerle yapılabilir. Yüksek ses, uykusuzluk, soğukta ya da sıcakta kalma ve hava durumu gibi nedenlere bağlı baş ağrılarında ilaç tedavisi önerilmemektedir. Öte yandan, klinik tablonun dışında tanı konulmadan kullanılan ağrı kesiciler baş ağrısının geçme süresini daha da uzatabilmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Hastanın tedavisi açısından baş ağrısı tanısının ve ağrının özelliklerinin belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Terzi, şunları kaydetti:
 
"Hastaların baş ağrısı öyküsünün iyi alınması ve hekim tarafından yeterli süre dinlenmesi gereklidir. Ayrıntılı nörolojik muayenelerinin yapılması, baş ağrısı tanısında en önemli unsurdur. Hastalar tanı alıp uygun tedavileri planlandıktan sonra belirli aralıklarla kontrollere çağrılmaktadır. Baş ağrısı, tedavi sürecinde kontrollerin düzenli yapılması önem taşımaktadır. Hastalar tedavi sürecinde baş ağrısı şikayetlerini yaşayabilir. Böyle bir süreçte her baş ağrısında doktora başvurmak gerekmemektedir. Ayrıca kişide baş ağrısına bağlı güçsüzlük varsa mutlaka doktora başvurmalıdır."
 
(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.