Baş ağrısı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir

Baş ağrısı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir

Kadın ve erkeklerde, her yaş grubunda ortaya çıkabilen baş ağrıları “vücudun sigortası” olarak tanımlanmaktadır.

İnsanların \%90’dan fazlası, yaşamlarının bir bölümünde baş ağrısı sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Çoğunlukla önemsenmeyen ancak uzun süreli olduğunda kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren baş ağrıları, beyin tümörleri gibi önemli birçok hastalığın da habercisi olabilir. Bu yüzden baş ağrısı, nedeni araştırılması gereken bir sorundur.

Memorial Kayseri Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, baş ağrısı ile görülebilen hastalıklar ve alınması gereken önemler hakkında bilgi verdi.

Uzun süreli baş ağrıları beyin tümörünün habercisi olabilir

3 aydan daha uzun süre devam eden, şiddeti gittikçe artan ve zamanla ağrı kesici ilaçlara cevap vermeyen baş ağrıları beyin tümörü belirtisi olabilir. Ağrı dışında bulantı hissi ve nedensiz kusmalar; el, kol, ayak ve bacaklarda görülen uyuşma, karıncalanma, kuvvet azalması, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları da görülebilir. Bu belirtilerin nedeni beyin içinde kitlenin yerleşim yeri ya da kitlenin büyümesi ile beyne verdiği rahatsızlıktır.
Beyin tümörleri birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılmaktadır. Birincil tümörler beynin kendi kanserleri, ikincil tümörler ise vücudun başka organlarındaki kanserin beyne metastaz yapması ile ortaya çıkmaktadır.

Hipofiz bezi adenomları ağrı ile belirti verebilir

Kronik baş ağrılarının en önemli nedenlerinden biri de hipofiz adenomlarıdır. İnsan vücudundaki hormonların merkezi kontrolünü düzenleyen hipofiz bezi, ana salgı bezi olarak görev yapar. Hipofiz adenomları iyi huylu olarak bilinmesine rağmen büyüdüğünde çevre dokulara yayılım gösterir. Büyük bir alanı kapladıklarında da oluşturdukları baskı ve salgıladığı hormon nedeniyle baş ağrılarının yanında Akromegali ve Cushing Sendromu gibi hastalıklara neden olabilir.

Endoskopik yöntemler tedavide başarı ve konfor sağlar

Beyin tümörü cerrahisinde kullanılan ve minimal invaziv olarak adlandırılan endoskopik yöntemler sayesinde, ameliyatlarda en az risk faktörü ile hasta konforu sağlanmaktadır. Endoskopik yöntemlerle, ince bir boru içine yerleştirilmiş kamera sayesinde burundan girilerek en iyi görüntü elde edilmektedir. Müdahale sırasında ise kafatasına açılan küçük bir delikten işlem yapılabilmektedir. Tümörlü alanı görebilmek için kafatasında oluşturulan büyük kesilerin yerini alan minimal invaziv cerrahiler sayesinde doku tahribatı azalmış, hastaların iyileşme ve normal yaşama dönüş süreleri kısalmıştır. 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.