Bartholomeos'un Ayasofya çelişkisi

Bartholomeos'un Ayasofya çelişkisi

Hem Ruhban Okulu açılsın diyor hem de Ayasofya'ya karşı çıkıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Fener Rum Patriği Bartholomeos'tan çelişkili Ayasofya çıkışı. Bir yandan Ruhban Okulu'nun açılmasını isteyen Bartholomeos, öte yandan Ayasofya'nın cami olarak açılmasına karşı çıktı ve "Hıristiyan dünyasının tepki göstereceğini" iddia etti.

Agos gazetesinden Yorgo Demir'in haberine göre Bartholomeos, İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrileceği yönündeki iddialara tepki gösterdi. Patrik, camiye çevrilme durumunda ‘Hıristiyan dünyasının mezhep farkı tanımaksızın yekvücut olup tepkisini ortaya koyacağını’ vurguladı.

Bartholomeos, geçen hafta İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilmesine karşı tavırlarının net olduğunu böyle bir hareketin tüm Hıristiyan dünyası tarafından tepkiyle karşılanacağını vurguladı. Aya Yorgi Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayin sonrası cemaate yaptığı konuşmasında Ayasofya’nın camiye çevrileceği iddialarına değinen Patrik Bartholomeos, Ortodoksluğun birincil kilisesi olan Ekümenik Patrikhane’nin Ayasofya ibadete açılacaksa, kuruluş amacına hizmet ederek açılması gerektiği yönündeki görüşünün altını çizdi. 

Konuşmasında İstanbul’u ziyaret eden turistlerin başta Ayasofya olmak üzere birçok ören yeri ve anıtı gezmek fırsatını elde ettiklerini ifade eden Patrik Bartholomeos, “Ancak son dönemde Türk kamuoyunun bir kesiminde Ayasofya’nın camiye çevrilmesi yönünde bir meyil gözlemleniyor. Kilise olarak biz buna karşı durmaktayız. Bizimle beraber böyle bir olasılık karşısında tüm Hıristiyan dünyası mezhep farkı tanımaksızın yekvücut olup tepkisini ortaya koyacaktır” dedi.

Patrik Bartholomeos, “Ayasofya’nın Tanrı’nın ibadetine açılması söz konusu ise mutlak surette Hıristiyan inancının ibadetine açılması gereklidir, zira kuruluş amacı, kilise olarak hizmet vermektir. Ayasofya’ya sahip çıkmaktayız, Ortodoks ve Helen dünyası olarak da bizim en kutsal değerlerimizdendir” diyerek sözlerini noktaladı.

Patrik, daha önce de benzer açıklamalarda bulunmuştu.

barta.jpg

AYASOFYA'NIN AÇILMASI İÇİN KİM, NE DEDİ? TIKLAYINIZ

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum