Barış görüşmesi İsrail yüzünden tıkandı

Barış görüşmesi İsrail yüzünden tıkandı

İsrail ve Filistin arasında geçen yıl başlatılan barış görüşmeleri tıkandı.

Taner Aydın'ın haberi:

Filistin yönetimi, İsrail'in uzlaşmaz tavrı nedeniyle BM'de 15 uluslarararası kuruma katılım için ilgili anlaşmaları imzaladı.

İsrail ve Filistin arasında geçen yıl başlatılan barış görüşmeleri tıkandı. Filistin yönetimi, İsrail'in uzlaşmaz tavrı nedeniyle Birleşmiş Milletler'de (BM) 15 uluslarararası kuruma katılım için ilgili anlaşmaları imzaladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry ise Ramallah'a yapacağı ziyareti iptal ettiğini açıkladı.

Filistin yönetiminin önceki gün konuyu uluslararası boyuta taşıma kararı almasının ardından Paris’teki temaslarını keserek İsrail'e gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, krizi aşmak için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ardı ardına iki görüşmede bulunarak, 29 Nisan'a kadar Filistinli tutukluları serbest bırakması için ikna etmeye çalıştı.

Birkaç yıldır sekteye uğrayan barış görüşmelerini geçen yıl yeniden başlatan Kerry, Filistin yönetiminin uluslararası kuruluşlara katılma kararının ardından, NATO toplantısı için bulunduğu Brüksel'de yaptığı açıklamada, Ramallah ziyaretini iptal ettiğini duyurdu.

John Kerry, Netanyahu ile görüşmesi sonrası Abbas'la bir araya gelmeden NATO konferansına katılmak üzere Brüksel'e hareket etmiş, ayrılışı sırasında bölgeye tekrar geri dönerek, Abbas'la Ramallah'ta biraraya geleceğini açıklamıştı.

Barış sürecinin çıkmaza girdiği şu aşamada, ABD yönetiminin 29 Nisan'da ortaya koyacağı ana yol haritasını belirleyecek taslak anlaşmaya tarafların imza atması zorlaşmış görünüyor. Ancak ABD'li diplomatlar, halen İsrail üzerinde baskı kurarak 29 Nisan'a kadar İsrail'in elindeki Filistinli mahkumları serbest bıraktırıp, Batı Şeria'daki İsrail'in yeni Yahudi yerleşimi inşasının devamını durduracak bir formül için uzlaşma arayışını sürdürüyor. Kudüs'te bulunan ABD diplomatlar, 29 Nisan'dan önce krizin aşılacağından umutlu olduklarını belirtiyor.

Filistinlilere karşılık Polard teklifi

AA muhabirine bilgi veren Kudüs'te görev yapan üst düzey bir diplomat , " İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Kerry'denABD aleyhine İsrail için casusluk yaparken yakalanarak ömür boyu hapse mahkûm edilen ve 15 yıldır ABD'de hapiste yatan İsrailli Jonathan Polard'ın, Filistinli mahkûmlara karşılık serbest bırakılması isteğini ilettiğini" dile getirdi.

İsrail basınında yer alan haberlerde, Polard'ın yakın bir zamanda kesinlikle serbest bırakılacağı iddia ediliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.