Bardarbunga yanardağından beş aydır lav püskürüyor

Bardarbunga yanardağından beş aydır lav püskürüyor

İzlanda’daki Bardarbunga yanardağı beş aydır lav püskürmeye devam ederken, havadan çekilen görüntüler lavların yayıldığı alanın büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

İnanılmaz görüntülerde, lavların kaynayarak akması sonucu yayıldığı 85 kilometrekarelik alan yer alıyor. 

Bardarbunga ilk olarak 27 Ağustos 2014 tarihinde püskürmeye başlamış, yanardağın aktif hale gelmesiyle Avrupa’da hava trafiğinin aksayacağı yorumları yapılmıştı. Yanardağın aktif hale gelmesinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen Bardarbunga lav püskürtmeye devam ediyor. Havadan yeni çekilen görüntülerde ise lavların kaynayarak akması ve yayıldığı alan gözler önüne seriliyor. 

İzlanda Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Bardarbunga çevresinde Ağustos ayından itibaren küçük sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor.

NASA ise lavların yayıldığı alanın artık 85 kilometre kareye ulaştığını açıkladı. Böylece Bardarbunga yanardağından akan lavlar, İzlanda’da 1783 ile 1784 yılları arasında yaşanan Laki yanardağı patlamasından sonra en geniş alana yayılmış oldu. 

Bu arada bölgede yüksek miktarda sülfür dioksit tespit edilmesinden sonra çevredeki köyler de boşaltıldı.

Öte yandan, 2010 yılında Eyjafjallajökull yanardağından püsküren küller, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük hava sahasının 6 gün kapanmasına neden olmuştu.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.