Bankaların verdiği kar payı helal midir?

Bankaların verdiği kar payı helal midir?

Bankaların birçoğu yatırılan mevduata faiz verdiğini söylüyor. Kimi bankalar ise kar payı verdiğini 3, 6 ve 12 aylık kar payı oranlarını yazıyorlar. Böyle bir oran belirtince bu faiz gibi olmuyor mu?

Faiz sistemiyle çalışan bankalardan alınan fonlar ve kar payları caiz değildir. Bankaların geliri faiz olduğu için bunların alınması haramdır. Finans kurumlarının (katılım bankası) çalışma sistemi faiz gibi değildir.

"Portföy", geniş anlamıyla bir kişinin ya da kuruluşun sahip olduğu varlıkların tümünü ifade eder. Dar anlamıyla "portföy" ise, sermaye piyasası araçları ve kıymetli madenlerden oluşan varlık grubudur.

"Yatırım fonları" halktan topladıkları paralar karşılığı, hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yönetirler. Her bir yatırımcı fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini alarak fona ortak olurlar.

Fon yatırımınızdan, şu üç yoldan para kazanabilirsiniz:

İlk olarak fon sahip olduğu menkul kıymetlerden kâr payı, faiz olarak menkul kıymetlerden gelir elde eder. Fon elde ettiği bütün gelirini fon portföy değerine yansıtır. Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin fiyatı artabilir. Eğer fon fiyatı yükselen bu menkul kıymeti satarsa sermaye kazanç elde eder. Fon elde ettiği bu sermaye kazancını veya zararını fon portföy değerine yansıtır.

Yukarıdaki açıklamalar da gösteriyor ki, yatırım fonlarının gelirleri içinde faiz de vardır ve önemli bir yer tutmaktadır. İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye'deki yatırım fonları faizden arındırılmış değildir. Bu sebeple yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.