Bankalar o ücreti hala alıyor

Bankalar o ücreti hala alıyor

BDDK'nın ücret ve komisyon alınan kalem sayısını indirmesi de bankaları durdurmadı. Ücret ve komisyon gelirleri ekimde yüzde 10.6 artarak 4.8 milyar lirayı geçti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, (BDDK) 3 Ekim'de yürürlüğe giren, bankaların ücret ve komisyon aldığı işlem sayısını 60'tan 20'ye indiren yönetmeliğe rağmen, bankaların gelirleri artmaya devam ediyor. Ücret ve komisyon alınan kalem sayısındaki düşüşe rağmen, gelirin artması, BDDK'nın bu hamlesine karşılık bankaların, tarifelere zam yap masının yanı sıra bazı masrafların adının değiştirilerek bu paraların alınmaya devam edilmesinden kaynaklanıyor. 
 
KREDİLER AZALDI, AMA... 
 
BDDK tarafından yayımlanan aylık verilere göre bankacılık sektörünün kredi hacminin daraldığı ekim ayında, kredilerden alınan ücret ve komisyon gelirleri yüzde 10.6 arttı. Bankalar kredilerden eylül ayında 4 milyar 358 milyon TL ücret ve komisyon alırken, bu rakam ekimde 4 milyar 822 milyon liraya çıktı. Ücret ve komisyon gelirleri, geçen yılın ekim ayına göre yüzde 7.1 arttı. Sektörün eylüde 1 milyar 187 milyon lira olan kredi hacmi, ekimde 1 milyar 182 milyon liraya geriledi. BDDK'nın 3 Ekim'de yürürlüğe giren düzenlemesine göre, bankalar aralarında hesap işletim ücreti, havale ücreti, kredi kartları için yıllık üyelik ücretinin de bulunduğu toplam 20 kalem ürün ve hizmetin dışında kalanlar için ücret talep edemiyor. 
 
KÂRIN ÜSTÜNE ÇIKTI 
 
Sabah'ın haberine göre, tüketicileri en çok isyan ettiren hizmet gelirlerinde de BDDK'nın düzenlemesine rağmen, artış trendi hız kesmedi. Bankaların eylülde 14.7 milyar lira olan hizmet gelirleri, ekimde 16.3 milyar liraya ulaştı. Yani, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği ay bile, bankaların hizmet gelirleri 1 milyar 534 milyon TL arttı. Hizmet gelirlerinde de geçen yılın ekim ayına göre yüzde 17 artış oldu. Bankaların ücret, komisyon ve hizmet gelirlerinin toplamı ise 19.1 milyar liradan 21.1 milyar liraya çıktı. Söz konusu gelirlerin toplam faiz dışı gelirler içindeki payı yüzde 69 oldu. Geçen yılın ekim ayında 18.4 milyar TL ile toplam net kârın yüzde 85'ini oluşturan bu gelirler, 2014'ün ekiminde ise 20.7 milyar TL olan net kâr rakamının üstüne çıktı. Bankaların 10 ayda elde ettiği gelirle 4 İstanbul Boğazı 3. Köprü Projesi, 2 Marmaray Projesi gerçekleştirilebiliyor.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.