Bangladeş, şiddet ve boykotun gölgesinde sandık başında

Bangladeş, şiddet ve boykotun gölgesinde sandık başında

Son yılların en büyük siyasi krizinden geçen Bangladeş, muhalefet boykotu ve siyasi şiddetin gölgesinde bugün genel seçim için sandık başına gidiyor.

 Seçim kampanyası döneminde yaklaşık yüz kişinin çatışmalarda hayatını kaybettiği ülkede, iki günde en az 60 seçim bürosunun yakıldığı bildiriliyor. Hükümetin seçim döneminde görevi tarafsız bir geçici yönetime devretmesini isteyen muhalif partiler, seçim boykotunun yanı sıra iki günlük genel grev çağrısı yapıyor. Ordu, 50 bin askerle sandıkların güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Bangladeş’te 1991 yılından beri yapılan tüm seçimler, geçici hükümet gözetiminde yapılıyordu. Ancak Başbakan Şeyh Hasina liderliğindeki hükümet, meclis çoğunluğunu kullanarak 2010 yılında bu uygulamaya son vermişti.

160 milyon nüfuslu Bangladeş’in son 22 yıllık siyasi tarihine damga vuran iki kadın politikacı Başbakan Hasina ve muhalefetteki Bangladeş Milli Partisi (BMP) lideri Halide Ziya, ‘Savaşan Begümler’ olarak biliniyor. BMP liderliğindeki muhalif blokun boykotu nedeniyle Hasina liderliğindeki Awami koalisyonunun seçimden büyük bir zaferle çıkması bekleniyor. Ancak muhaliflerin yokluğunda iyice tek sesliliğe mahkûm olacak parlamentonun meşruiyetinin de sorgulanacağı belirtiliyor. Ziya’nın geleneksel müttefiki Cemaat el-İslami’nin de önde gelen liderlerinden Abdulkadir Molla’nın idamı nedeniyle iktidara büyük öfke duyması, seçim sonrasında siyasi şiddetin artarak devam edeceği endişesine neden oluyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.