Ban'dan BMGK'ya Suriye çağrısı

Ban'dan BMGK'ya Suriye çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de yardıma muhtaç milyonlarca kişiye yardım ulaştırılmasını temin etmek için BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) gerekli önlemleri almasını istedi.

Genel Sekreter Ban, Suriye'ye insani yardım ulaştırılması ve kentlerdeki kuşatmaların kaldırılmasını isteyen 2139 sayılı BMGK kararına ilişkin üçüncü raporunu sundu.

BMGK'da üç ay önce oybirliği ile kabul edilen kararda, kentlerdeki kuşatmaların kaldırılması, hava saldırılarının sonlandırılması, Suriye'nin her tarafına insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesi isteniyordu.

Genel Sekreter Ban Ki-mun, son raporunda daha önceki iki raporundakine benzer ifadeler kullanarak, "Kararda açıkça belirtilmesine rağmen, henüz yardıma muhtaç milyonlarca Suriyelinin hayatında anlamlı bir değişiklik meydana gelmedi. Güvenlik Konseyi'nin, karar metnindeki maddelerin hayata geçirilmesi için ne türlü adımlar atacağını bir an önce değerlendirmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

241 bin kişi kuşatma altında

Ban, çatışmadaki hiçbir tarafın BMGK kararında istenen koşullara uymadığını da bildirerek, "Özellikle Suriye hükümetinin, halkın insani yardıma ulaşmasını engellemesi tümüyle keyfi ve hukuksuzdur. Kasti olarak açlığın bir savaş silahı olarak kullanılmasının uluslararası insancıl hukukun büyük bir ihlali olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum" ifadesini kullandı.

Ban, raporunda 241 bin kişinin "insanlık dışı ve hukuksuz kuşatma" altında yaşadıklarını da belirterek, 3,5 milyon kişi içinse yapılan gıda ve insani yardımın yetersiz olduğunu kaydetti.

 Raporun bağlayıcılığı bulunmuyor

Ban'ın raporu, ülkede BMGK kararlarına uyulmadığını gösterse de Konsey için bağlayıcılığı bulunmuyor. Rapor doğrultusunda insani yardımın güç kullanılarak ulaştırılabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin yeni bir karar alması gerekiyor.

Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini isteyen tasarının Rusya ve Çin tarafından veto edilmesi, yeni bir karar tasarısının geçmesinin mümkün olmayacağını gösteriyor.

Öte yandan, Lüksemburg, Avustralya ve Ürdün'ün 2139 sayılı BMGK kararının uygulanmasını temin etmek için yeni bir tasarı hazırladıkları ve bunu gelecek hafta Konsey üyelerine dağıtılabilecekleri öğrenildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.