Ban ve İbrahimi'den ciddiyet çağrısı

Ban ve İbrahimi'den ciddiyet çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban, BM Özel Temsilcisi İbrahimi ile Suriyeli taraflara, müzakere masasına dönmeleri durumunda ciddi ve dürüst olmaları çağrısında bulunduklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi ile Suriye rejimi ve muhaliflere, 10 Şubat'ta müzakere masasına dönmeleri durumunda ciddi ve dürüst olmaları çağrısında bulunduklarını söyledi.
 
Ban Ki-mun, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğünü belirterek, bu iki siyasetçiden 10 Şubat'ta Suriye rejimi ve muhalifler arasındaki görüşmelerin devam etmesi için etkin olmalarını istediğini ifade etti.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Tecrübeler, ilerleme sağlanmasının zor olacağını öğretiyor. Ancak bir başlangıç yaptık. İki taraf da birbiriyle konuşuyor. Bu da bizim siyasi bir çözüm için tek umudumuz. İbrahimi ve ben, taraflara  10 Şubat’ta müzakere masasına dönmeleri durumunda ciddi ve dürüst olmaları yönünde çağrı yaptık" ifadesini kullandı.
 
Ban Ki-mun, müzakerelerin, çatışmaları sürdürmek için taktik olarak kullanılmaması gerektiğini de vurguladı.
 
Suriye'deki insani durumun her geçen gün kötüleştiğini ve bundan endişe duyduğunu belirten Ban Ki-mun, özellikle Suriye rejimine çağrıda bulunarak insani yardımların sınırsız ve sorunsuz bir şekilde ülkeye girmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
 
Suriye'deki çatışmaların tüm toplumu yok ettiğini ifade eden Ban Ki-mun, dünya kamuoyunun manşetlere çıkan krizlerle ilgilendiğini, "sessiz krizlere" ise duyarsız kaldığını kaydetti.
 
Suriye’den kaçanlara kapılarını açan ve mültecileri destekleyen komşu ülkelere teşekkür eden Ban Ki-mun, bu ülkelerin gönüllü olarak milyonlarca insanı kabul ettiğini belirtti.
 
Uluslararası toplumun kararlı davranması durumunda kriz bölgelerinde etkili olabileceğini ifade eden Ban Ki-mun, Mali'de Afrika Birliği ve Fransa askerlerinin erken müdahalesi sonucu istikrarda iyileşme yaşandığını iddia etti.
 
Dünyada her gün hiç kullanılmaması gereken silahlar için kaynakların israf edildiğine işaret eden Ban Ki-mun, ülkelerin bütçe harcamalarının insanların öncelikleriyle örtüşmesi gerektiğini ve bu bütçelerin sağlık, eğitim, istihdam, sosyal adalet ve fırsat eşitliği gibi konulara ayrılması gerektiğini ifade etti.
 
Rompuy'dan Ukrayna mesajı
 
 AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy  ise Ukrayna'daki krize değinerek, ülkede  insanların  siyasi kaderinin belirsiz olduğunu belirtti ve Kiev'de meydana gelen olayların herkesi ilgilendirdiğini söyledi. Rompuy, "Ukrayna’nın geleceği Avrupa’ya aittir" ifadesini kullandı.
 
Steinmeier yeni dış politikayı anlattı
 
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de  dışişlerinin yeni 7 önceliğini anlattı. Steinmeier, Almanya'nın yeni dış ve güvenlik politikalarında daha erken, kararlı davranmaya hazırlıklı ve dış politikadaki sorumluluğun her zaman somut olması gerektiğini vurguladı.
 
Almanya'nın ortak bir Avrupa dış, güvenlik ve savunma politikasında bir katalizatör olmak istediğini dile getiren Steinmeier, kriz bölgelerine askeri müdahalenin ise en son çare olduğu söyledi.
 
Steinmeier, Ukrayna'da yaşanan olaylara da değinerek bu konuda Münih'te bir barışçıl çözüm için ortak ağırlığın kullanılmasını istedi. Ukrayna'da şiddete dayalı bir çözüm olmaması gerektiğini vurgulayan Steinmeier, eğer barut fıçısı fitili ateş alırsa bu durumda hala zamana oynanmasının çok tehlikeli olacağını kaydetti.
 
Her türlü farklılıklara rağmen Rusya ile çalışılması gerektiğine işaret eden Steinmeier, Rusya'ya karşı ya da Rusya'sız bir Avrupa geleceğinin düşünülmesi durumunda yanlış yapılacağının altını çizdi.
 
Steinmeier, huzursuz bir dünyada Kuzey Atlantik İttifakı'nın kendileri için vazgeçilmez bir güvence olduğunu sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.