Ban: İsrail, Filistinli tutukluları serbest bıraksın

Ban: İsrail, Filistinli tutukluları serbest bıraksın

BM Genel Sekreteri Ban, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklulara adli prosedürlerin uygulanmasını ya da bir an önce bırakılmalarını istedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail hapishanelerinde idari tutuklama kararlarını protesto ederek açlık grevi yapan Filistinli tutukluların sağlık durumlarından endişe ettiğini bildirerek, bu tutuklulara ya adli prosedürlerin uygulanmasını ya da tutukluların bir an önce salıverilmelerini istedi.

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, açlık grevi yapan tutukluların sağlık durumlarının giderek ağırlaştığı vurgulanarak BM'nin tutukluların durumlarını yakından takip ettiği kaydedildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'ın, Ban Ki-mun'un bu konudaki uyarılarını İsrail'e ilettiğinin belirtildiği açıklamada, İsrail'de yasalaşma süreci devam eden ve açlık grevi yapan tutukluların istekleri dışında tıbbi müdahale ve zorla gıda verme uygulamasına tabi tutulmasını sağlayacak yasal düzenlemenin uluslararası standartlarla çeliştiği belirtildi.

Açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, bu konuda kaygılarını ortaya koyan insan hakları örgütlerinin tepkilerini de not ettiği ve BM'nin tutumunu kendilerine ilettiği ifade edildi.

İsrail hapishanelerindeki bir grup Filistinli tutuklu, "idari tutuklama politikasını protesto" etmek amacıyla 24 Nisan'dan bu yana açlık grevi yapıyor.

İsrail istihbaratı, ''gizli güvenlik bilgilerine'' dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.