Ban ateşkes ihlalinden Hamas'ı sorumlu tuttu

Ban ateşkes ihlalinden Hamas'ı sorumlu tuttu

BM Genel Sekreteri Ban, Gazze'deki ateşkesin sona ermesinden Hamas'ı sorumlu tuttu, kaçırılan İsrail askerinin ''acilen ve koşulsuz'' serbest bırakılmasını istedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan 72 saatlik ateşkesin bozulmasından Hamas'ı sorumlu tutarak, kaçırılan İsrail askerinin ''acilen ve koşulsuz'' serbest bırakılmasını talep etti.
 
BM Genel Sekreteri Ban, yazılı açıklamasında, Gazze'de bu sabah yürürlüğe giren ateşkesin Hamas tarafından ihlal edilmesini ''en güçlü şekilde'' kınadığını belirterek, yaşanan gelişmeler karşısında ''şoke olduğunu ve derin hayal kırıklığına uğradığını'' aktardı.
 
Bölgede tam olarak neler yaşadığını bağımsız olarak doğrulayacak imkan bulunmadığına değinen Ban, son raporlara göre ateşkesin başlamasından sonra iki İsrail askerinin öldürüldüğünü, birinin kaçırıldığını, bu durumun ateşkesi açıkca ihlal ettiğini ileri sürdü. Ban, ayrıca Gazze'de bu sabah alıkonulan İsrail askerinin ''acilen ve koşulsuz'' serbest bırakılmasını talep etti.
 
İsrail'in yeniden başlattığı saldırılarda 70 Filistinlinin ölmesinden ''derin endişe'' duyduğunu da belirten Ban, özellikle zor durumda olan Gazzelilerin yaralıların tedavi edilmesi, cenazelerinin defnedilmesi, hayati önemdeki altyapının tamiri için ateşkesin önemli olduğunu vurguladı.
 
Ban, bu süreçte tarafları itidale ve 72 saatlik ateşkes anlaşmasına geri dönmeye davet ederek, taraflar üzerinde etkisi olan tüm ülkeleri de bu etkilerini kullanmaya çağırdı.
 
Kerry: Yapılan ateşkesin çirkin bir ihlali
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, iki İsrailli askerin ölümüne ve diğerinin kaçırılmasına neden olan bugünkü saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Bu, birkaç gündür görüşmeleri yapılan ateşkesin ve ABD ile Birleşmiş Milletlere (BM) verilen güvencenin çirkin bir ihlalidir” ifadesini kullandı.
 
Gazze Şeridi’nin güvenliğini kontrolünde bulunduran Hamas’ın kaçırılan İsrailli askeri "hemen ve koşulsuz" olarak serbest bırakmasını isteyen Kerry, Hamas üzerinde nüfuzu bulunanlara seslenerek, bu mesajını, Hamas’a iletmeleri çağrısında bulundu.
 
Kerry, bugünkü ölümlerin ardından saldırının, çatışmalarda her iki taraf için daha fazla acıya ve can kaybına neden olmasının bir trajedi olacağını ifade etti. Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Temsilcisi ve Özel Koordinatör Robert Serry ve diğer bölgesel ortaklarla yakın temas halinde olduğunu kaydetti.
 
Kerry, “Uluslararası toplumun, Hamas tarafından İsrail’e yönelik tünel ve roket saldırılarını, sivillerin hayatlarını kaybetmesini ve acılarını sona erdirme noktasındaki çabalarını iki katına çıkarması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
Rusya'dan saldırıların durdurulması çağrısı
 
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı da Gazze'de sivil halk arasında ölümlere neden olan saldırıların durdurulması çağrısında bulundu.
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Moskova, tarafları sağduyu göstermeye ve saldırıları durdurmaya çağırıyor. İnsani ateşkesin başlaması ve sivil halk arasında kayıplara neden olarak altyapıya büyük zarar veren saldırıların durdurulması için mümkün olan her şey yapılmalı" ifadesine yer verildi.
 
Rusya'nın krizin sona ermesi için iş birliğinde bulunmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"1 Ağustos gecesi İsrail ve Filistin taraflarının onayıyla insani gerekçeler nedeniyle 72 saatlik ateşkes ilan edildi. Bu sürede, Gazze'de yaralıların taşınması, su ve gıda gibi öncelikli yardımların yapılması amaçlandı. Ancak ateşkes birkaç saat devam edebildi. Taraflar ateşkesin bozulması konusunda birbirini suçlarken, basında yer alan bilgilere göre onlarca Filistinli ve 2 İsrail askeri öldürüldü. Bir İsrail askeri de rehin alındı."  
 
Mısır çağrısını yeniledi
 
Mısır, İsrail ve Filistin yönetimine müzakereci heyetlerini başkent Kahire'ye göndermeleri yönünde yaptıkları çağrının hala geçerli olduğunu bildirdi. 
 
Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ve Filistin yönetimine, önerilen ateşkes girişimi çerçevesinde ortak öneme sahip tüm meselelerin ele alınması için müzakereci heyetlerini Kahire'ye gönderme yönünde yaptığımız çağrı hala geçerlidir" denildi.
 
Mısır'ın Gazze'deki son gelişmeleri endişeyle takip ettiği belirtilen açıklamada, ilgili taraflara insani ateşkesin tüm şartlarına uyma çağrısı yapıldı.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında üç günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas da sabah 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkesi" kabul etmişti.
 
 Mısır da bunun üzerine İsrail ve Filistin'e, müzakereci heyetlerini Kahire'ye göndermeleri çağrısında bulunmuştu.
 
İsrail ordusunun ise Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes ilanından yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlediği, ölen ve yaralananların olduğu belirtilmişti.
 
İsrail ordusu daha önce yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin saat 09.30'da Hamas'a ait bir tünelin devre dışı bırakılması esnasında saldırıya uğradığı iddia edilerek, "İlk belirlemelere göre olay sırasında bir İsrail askeri teröristler tarafından kaçırıldı" ifadelerine yer vermişti.
 
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise AA muhabirine, "İsrail'in kaçırılan askerle ilgili iddiası, kamuoyunu yanıltmak, insani ateşkesi ihlal etmek ve özellikle Refah'ta acımasızca gerçekleştirdiği katliamı örtbas içindir" açıklamasında bulunmuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.