Balkanların en büyük camisinin ilk harcı ocakta atılacak

Balkanların en büyük camisinin ilk harcı ocakta atılacak

Türkiye Diyanet Vakfı, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, 20 yıl önce yeri hazırlanan ancak bürokratik işlemler nedeniyle yapımına başlanamayan Balkanların en büyük camisinin harcını ocak ayında atacak.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, yaptığı açıklamada, vakıf olarak Türkiye'de 3 bin 421, 25 ülkede de yaklaşık 50 caminin yapımına öncülük ettiklerini söyledi.
 
ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Filipinler, Rusya, Belarus, Haiti, Somali ve KKTC'de cami inşaatlarının sürdüğünü belirten Palakoğlu, İngiltere, Macaristan, Kosova, Kazakistan, Filipinler, Kırım ve Arnavutluk gibi ülkelerde de hazırlıkların devam ettiğini bildirdi.
 
"En büyük hayalleri geniş camide ibadet edebilmek"
 
İsmail Palakoğlu, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki tek cami Ethem Bey'de çok az insanın ibadet edebildiğini, bayramlarda halkın caddelerde oluşturulan alanlarda namaz kıldığını, yağmurlu günlerde ise sıkıntı çektiklerini ifade etti.
 
Yüzde 70'i Müslüman Arnavutluk halkının en büyük hayalinin geniş camide ibadet edebilmek olduğunu anlatan Palakoğlu, "Tiran'da 1994 yılında Namazgah olarak bilinen yere cami inşası için Arnavutluk İslam Topluluğu Başkanlığınca çalışmalar yapılmış. Bugüne kadar farklı tarihlerde temel atılsa da arsa ve bürokratik işlemler ile mahkeme süreçleri nedeniyle caminin yapımına başlanamamış" diye konuştu.
 
"Bütün izinler alındı, ilk harcı atacağız"
 
Arnavutluk Müslümanlarının 100 yıllık özleminin ocak ayında sona ereceğini dile getiren Palakoğlu, "Caminin yapımı için ruhsat ve izin işlemleri tamamlandı. Projesi hazır. TDV, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Arnavutluk İslam Topluluğu Başkanlığıyla protokol imzaladı. Bütün izinler alındı, ilk harcı atacağız" dedi.
 
Palakoğlu, caminin 4 minareli olacağını, 10 dönümlük araziye inşa edileceğini ve 2-3 yılda tamamlamayı planladıklarını bildirdi.
 
Camide, aynı anda 4 bin 500 kişinin ibadet edebileceğini vurgulayan Palakoğlu, cami alanında, 332 kişilik konferans salonu, 10 derslikli Kur'an kursu, sergi salonu, kütüphane, restoran ve yemekhane, 2 katlı Balkan müzesi, engelli ve yaşlı asansörü, bebek bakım odası, çalışma odaları ve 500 araçlık otoparkıyla büyük bir kültür merkezi inşa edeceklerini sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.