Balkanlarda Türkçe'ye yoğun ilgi

Balkanlarda Türkçe'ye yoğun ilgi

Yunus Emre Enstitü'nün Balkan ülkelerinde düzenlediği Türkçe kursları ile Bosna Hersek'teki okullarda ikinci yabancı seçmeli dil olarak okutulan Türkçe dersi, büyük ilgi görüyor.

Yunus Emre Enstitü'nün Balkan ülkelerinde düzenlediği Türkçe kursları ile Bosna Hersek'teki okullarda ikinci yabancı seçmeli dil olarak okutulan Türkçe dersi, büyük ilgi görüyor.

Bosna Hersek'te 2009'dan itibaren eğitim ve kültür faaliyetleri gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsü, ülkede yaklaşık 11 bin kişiyi Türkçe ile tanıştırırken, aynı zamanda çok sayıda ilkokul ve lisede Türkçe'nin seçmeli yabancı dil olarak okutulmasını sağladı. 

Yunus Emre Enstitüsü Balkan Koordinatörü Rahman Ademi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak okullarda okutulmasının en büyük faaliyetlerinden biri olduğunu söyledi.

Enstitü'nün ülkedeki bütün okullarda Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak okutulmasını sağlamayı hedeflediğini anlatan Ademi, "Tabii ki Balkanlar sadece Bosna Hersek'ten ibaret değil. Biz bu bölgede çok yoğun çalışıyoruz. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da merkezimizi açmak üzere bina tuttuk. Şubat ayında müdürümüzün atanmasıyla faaliyetlerimize başlamış olacağız. Hızlı bir yapılanma içerisindeyiz, en fazla büyüdüğümüz ve belki en fazla ilgi gördüğümüz bölge Balkanlardır. Sırada Zagreb var" diye konuştu.

Ademi, Enstitünün Balkanlarda son merkezinin Karadağ'da açıldığını ve Ekim ayından itibarende faaliyetlerine başladığına dikkati çekti.

Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'daki merkezin resmi açılışının yapılmamasına rağmen olağanüstü bir taleple karşılaştıklarını aktaran Ademi, " Türkçe kurslarımız için 175 kayıt yapılmıştı, biz onları karşılayamadık. Karadağ'da bazı okullardaTürkçe eğitimi veriliyor, farklı kurumların çabaları sayesinde. Biz onlara kitap desteğinde bulunabildik. Bu yıldan itibaren daha etkili, planlı programlı faaliyetlerimiz olacak" şeklinde konuştu.

Ademi, Balkanlarda aynı zamanda Osmanlı mirasının tespit edilip koruma altına alınması ile ilgili bir el yazma projesinin de yürütüldüğünü söyledi. 

Yaklaşık 10 bin civarındaki el yazması esere ulaştıklarını belirten Ademi, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bunların dijital kopyaları alınmış ve koruma altına alınmıştır. İkinci bir projemiz ise yine Türk kültürüne ait olan el sanatlarının canlandırılması. Bu proje, yerel halkın, özellikle kadınların bir gelir elde edebileceği bir imkan oldu. Gayemiz, bu projeyi ufak tefek değişikliklerle sürekli hale getirmek. Talep iyi, belki imkanlarımız bazen yetmiyor, her yere yetişemiyoruz, maddi ve insani kaynaklar olarak ama inşallah varolan seviyeyi daha kaliteli hale getirmek için bazı planlarımız var."

Hizmetiçi eğitim programları 

Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Akif Yaman da Bosna Hersek Federasyonu kantonlarındaki bazı okullarda 39 öğretmenin 5 bin üzerindeki öğrenciye Türkçe dersi verdiğini söyledi.

Türkçe öğretmenlerinin hem pedagojik hem de alanlarında gelişmesini sağlamak için hizmetiçi eğitim programları düzenlediklerini anlatan Yaman, "Bunun ilkini dört ay önce gerçekleştirmiştik. O eğitim bir hafta boyunca sürmüştü ve Türkiye'den gelen uzman hocalarımızla devam etmişti. Şimdiki programımızı, ara dönem olduğu için, üç günle sınırladık" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.