Balkanlarda Hac ilgisi artıyor

Balkanlarda Hac ilgisi artıyor

Balkan ülkelerinden bu yıl 4 bin 149 hacı adayı, İslam'ın şartlarından biri olan Hac vazifesini yerine getirmek üzere kutsal topraklara gidecek.

Balkanlar'dan 4 Binin Üzerinde Hacı Adayı Kutsal Topraklara Gidiyor
 
Balkan ülkelerinden bu yıl 4 bin 149 hacı adayı, İslam'ın şartlarından biri olan Hac vazifesini yerine getirmek üzere kutsal topraklara gidecek. Makedonya, bin 350 hacı adayı ile bölge ülkeleri arasından en fazla kişinin Hac vazifesini yerine getireceği ülke oldu.
 
Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri) Genel Sekreteri Afrim Tahiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Balkan ülkeleri arasında en fazla hacı adayının Makedonya'dan olduğunu belirtti.
 
Hacı adaylarından 750'sinin otobüs ve uçak kombinasyonu ile kutsal topraklara gideceğini aktaran Tahiri, bu adayların Üsküp'ten İstanbul'a otobüsle, İstanbul'dan Umman'a uçakla ve Umman'dan Suudi Arabistan'a otobüsle seyahat edeceklerini belirtti. Tahiri, diğer 600 hacı adayının ise uçakla İstanbul aktarmalı olarak kutsal topraklara gideceğini söyledi.
 
Otobüs ve uçak kombinasyonu ile kutsal topraklara seyahat edecek ilk hacı adayları dün Üsküp'ten yola çıkarken, uçakla seyahat edecek hacı adayları ise 26 ve 27 Eylül'de kutsal topraklara hareket edecek.
 
Makedonya'daki Hac fiyatlarının otobüs ve uçakla seyahat edecekler için 2 bin 400 avro, sadece uçakla seyahat edecekler için ise 3 bin 200 avro olduğu belirtildi.
 
Bosna'dan bin 225 hacı adayı
 
Bir diğer Balkan ülkesi Bosna Hersek'ten ise bu yıl bin 225 hacı adayı kutsal topraklara gidecek. Bosna Hersek'ten kutsal topraklara gidecek olan ilk kafile, 21 Eylül'de Saraybosna Havalimanı'ndan kalkacak uçakla yola çıkacak. Bosna Hersek'teki diğer kafileler ise 22, 23 ve 24 Eylül'de hareket edecek.
 
Kosova İslam Birliği Sözcüsü Ahmet Sadriu ise yaptığı açıklamada, geçen yıl 800 kişinin kutsal topraklara gittiği Kosova'da, bu yıl 864 hacı adayı bulunduğunu söyledi. Kosovalı hacı adaylarının, Priştine'deki Adem Yaşari Havalimanı'ndan 25, 26 ve 27 Eylül tarihlerinde yola çıkacağını ifade eden Sadriu, hacı adaylarının 14, 15 ve 16 Ekim'de geri döneceklerini belirtti.
 
Sırbistan'da kontenjanlar doldu
 
Sırbistan'da, Sırbistan İslam Birliği ve Sırbistan İslam Birliği Meşihatı olmak üzere iki farklı organizasyonda kutsal topraklara gidecek olan vatandaşlar için ayrılan 376 kişilik kontenjanın tamamının dolduğu bildirildi.
 
Sırbistan İslam Birliği yetkilileri, kendilerine ayrılan 188 kişilik kontenjanın dolduğunu, hacı adayları adaylarının 24 Eylül'de yola çıkacağını bildirdiler. 
 
Sırbistan İslam Birliği Meşihatı'nın organizasyonunda kutsal topraklara gidecek hacı adaylarının ise 25 ve 26 Eylül'de yola çıkacakları öğrenildi.
 
Bu yıl Balkanlar'dan en az hacı adayı ise "bölgenin en küçük ülkesi" Karadağ'dan gidecek.
 
Karadağ İslam Birliği Meşihatı'ndan alınan bilgiye göre, bu yıl Karadağ'dan kutsal topraklara 70 hacı adayı gidecek. Geçen yıllara oranla, Karadağ'dan giden hacı adayı sayısında artış olduğunu belirtilirken, Karadağlı hacı adaylarının 24 ve 25 Eylül'de yola çıkacağı bildirildi.
 
Arnavutluk'tan 264 hacı adayı
 
Bir diğer Balkan ülkesi Arnavutluk'tan ise bu yıl 264 hacı adayı kutsal topraklara gidecek.
 
Arnavutluk İslam Birliği Hac Direktörü Hamdi Curri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arnavutluk'taki hacı adaylarının son 5 yıldır sadece İslam Birliği'nin organizasyonunda kutsal topraklara seyahat ettiğini belirterek, bu yıl Karadağ'daki 70 hacı adayının da Arnavutluk üzerinden Suudi Arabistan'a seyahat edeceğini belirtti.
 
Hacı adaylarının Arnavutluk'tan Suudi Arabistan'a aktarmasız olarak düzenlenecek uçak seferleriyle seyahat edeceğini ifade eden Curri, hacı adaylarının 25 Eylül'de yola çıkacağını söyledi.
 
Hırvatistan bu yıl hacısız
 
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 40 hacı adayının kutsal topraklara gittiği Hırvatistan'da bu yıl hiç kimse "hacı" olamayacak.
 
Hırvatistan İslam Birliği Meşihatı'nın, bazı "işlemsel nedenler" dolayısıyla bu yılki Hac organizasyonunu iptal ettiği bildirildi.
 
Hırvatistan'dan kutsal topraklara Hac organizasyonu düzenleyen Halid Yasin, yaptığı açıklamada, Hac organizasyonu için tüm hazırlıkları yaptıklarını, afişler hazırlayarak insanları Hac vazifesini yerine getirmeye çağırdıklarını belirterek, ancak son anda yapılan açıklama ile Hırvatistan'dan kutsal topraklara yapılacak Hac organizasyonunun iptal edildiğini söyledi. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.