Balkan Müslümanlarının Geleneği Konferansı başlıyor

Balkan Müslümanlarının Geleneği Konferansı başlıyor

Saraybosna’da düzenlenen “Ehl-i sünnet vel cemaat” konulu konferans başladı.

Müslümanların, 20. yüzyıl boyunca üç büyük savaş geçirdiğini ve altı farklı devletin çatısı altında yaşadığını, bu dönemlerde Müslümanlara ait çok sayıda ibadethanenin yıkıldığını, Müslümanların büyük kültürel şoklar yaşadığını belirterek, ''Balkan Müslümanlarının güçlü ve modern devletlere, güçlü ve modern İslami kurumlara ihtiyacı var'' dedi.

Bosna Hersek İslam Birliği tarafından düzenlenen “Ehl-i Sünnet Vel Cemaat” konulu “Balkan Müslümanlarının Geleneği Uluslararası Konferansı”, Saraybosna’da başladı.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nde iki gün sürecek konferansa, Balkan ülkelerinin yanı sıra Türkiye, Suudi Arabistan, Sudan, Katar ve Mısır’dan çok sayıda İslam bilimci, akademisyen ve din adamları katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç, böylesi önemli bir konferansın Saraybosna’da düzenleniyor olmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Bosnalı Müslümanların, 20. yüzyıl boyunca üç büyük savaş geçirdiğini ve altı farklı devletin çatısı altında yaşadığını hatırlatan İzzetbegoviç, bu dönemlerde Müslümanlara ait çok sayıda ibadethanenin yıkıldığını, Müslümanların büyük kültürel şoklar yaşadığını ifade etti.

İzzetbegoviç, Balkan Müslümanlarının güçlü ve modern devletlere, güçlü ve modern İslami kurumlara ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Konferansın evsahibi Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç de Osmanlı’nın son dönemlerinde, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında, bölgenin hilafetten ayrılarak yabancı devletlerin politika ve ideolojilerine göre yaşamak zorunda kaldığını hatırlattı.

Bu dönemde, İslam dinini ve geleneğini koruma amacında olan Müslümanlara yönelik çok sayıda katliam, işkence ve zulüm yapıldığını belirten Kavazoviç, 20. yüzyılın sonunda ise bölgedeki Müslümanların soykırımlara uğradığını vurguladı.

Bosna Hersek’teki dini eğitim kurumlarının ehl-i sünnet geleneğine göre eğitim vermeye devam ettiğini, bu ülkede yaşayan Müslümanların 500 yılı aşkın süredir böyle yetiştirildiğini kaydeden Kavazoviç, “Ehl-i Sünnet Vel Cemaat” konulu uluslararası konferansın, politikadan uzak, önemli konuların ele alınacağı bir konferans olmasını diledi.

''ZORLUKLARDAN KURTULMANIN YOLU KUR'AN VE SÜNNETTİR''

Konferansa katılan Dünya İslam Ligi Genel Sekreteri Şeyh Abdullah et-Turki de insanların düşüncelerinin Kur’an ve sünnete uymayacak bir düzeye gelmemesi gerektiğini belirterek, İslami kurumların görevinin Müslümanları yeniden Kur’an ve sünnete yönlendirmesi gerektiğini vurguladı.

İnsanların günlük hayatta karşılaştıkları sorunlardan ve zorluklardan kurtulmanın yolunun da Kur’an’da olduğuna işaret eden Turki, Müslümanları Kur’an ve sünnete sadık kalmaya çağırdı.

Turki, İslam’ın tüm insanlığa gönderilmiş bir din olduğunu belirterek, İslam’ın terörizmi yasakladığını, insanlar arasındaki yardımlaşma ve işbirliğini emrettiğini kaydetti.

Turki, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in sadece Bosna Hersek’teki Müslümanlar için değil, tüm dünya Müslümanları için etkisinin büyük olduğunu ve İslam adına iyi işler yaptığını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığını temsilen konferansa katılan Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ise İslam dünyasının içinden geçtiği durumun, Müslümanların sosyal tevhidi gerçekleştirmesini zorunlu kıldığını belirtti.

Ehl-i sünnet vel cemaat inancının, tüm dünya Müslümanlarını Kur’an ve sünnet çerçevesinde toplayacak, Müslümanların kardeş olduğunu ve işbirliği yapması gerektiğini gösterecek bir inanç olduğunu söyleyen Altıntaş, konferansın böylesine anlamlı ve önemli bir konu üzerine organize edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.