Balıkta denge sorunu

Balıkta denge sorunu

Bu sezon hamsi avında beklentilerini karşılayan balıkçılar, yakalanan tonlarca hamsi fazlasının balık unu fabrikalarına gönderilmek zorunda kalındığını belirtiyor.

Kastamonu Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Bayrak, "Hamside arz talep dengesini bir türlü sağlayamıyoruz" dedi.
 
Bu sezon hamsi avında beklentilerini karşılayan balıkçılar, yakalanan tonlarca hamsinin tüketimi noktasında dengenin sağlanamadığını, taze tüketime sunulabilecek hamsinin bir kısmının balık unu fabrikalarına gönderilmek zorunda kalındığını belirtiyor. Sinop'ta onlarca balıkçı teknesi, son günlerde, yakalanarak kasalanan tonlarca hamsiyle Sinop iskelesine yanaşıyor. Balıkçılar, kısa sürede kamyonlara ve tırlara yükledikleri hamsiyi Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Bazı vatandaşlar da tekneden poşetlerle aldıkları balıkları evlerine götürüyor. Ayrıca "dökme" tabir edilen kırıklı hamsiler, balık unu fabrikalarına gönderilmek üzere kamyonlara yükleniyor. Sinop'a gelen çok sayıda kamyon ve tır, gelecek olan balıkları taşımak için kamyon garajında bekliyor. Balıkçılar ise tutulan hamsiye göre tüketim noktasında eksiklikler bulunduğunu dile getiriyor.
 
'FİYATLAR MAKUL SEVİYEDE'
 
Kastamonu Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, özellikle bir haftadır Sinop açıklarında bol miktarda hamsi avcılığı yapıldığını söyledi. Bu yıl Karadeniz'de kaliteli bir hamsi sezonu yaşandığını belirten Bayrak, "Hamsinin boy ölçüleri de gayet güzel. Bunun yanında lüfer, palamut, kalkan, mezgit, istavrit ve sargan gibi balık çeşitleri de tezgahları süslüyor. Bu seneki verim güzel ve hoş. Bu durum balıkçılarımızı mutlu ediyor. Sanıyorum bu şekilde devam edecek" dedi.
Ortalama hamsi kilogram fiyatının tezgahlarda 4-5 lira civarında olduğunu kaydeden Bayrak, "Bugünkü koşullarda bu fiyatlar çok büyük bir para değil. Hamsi bu yıl çok güzel. Fiyatlar da gayet makul bir seviyede" ifadelerini kullandı.
 
BÜYÜK KISMI DÖKME YAPILIYOR
 
Hamsi sezonunu değerlendirirken diğer yıllara oranla kıyaslandığında kesin bir şey söylemenin zor olduğunu vurgulayan Bayrak, şöyle konuştu: "Bu sezon hamsi avcılığı fena değil, iyiye gidiyor ancak ne kadar devam eder, ne kadar avlayabiliriz bunu şimdiden kestirmek çok zor. Hamside arz talep dengesini bir türlü sağlayamıyoruz. Onun için hamsinin büyük bir bölümünü dökme yapıyoruz, yani balık unu fabrikalarına gönderiyoruz. Arz talep dengelenmediği müddetçe istenilen parayı kazanmamız mümkün olmayacak."
 
'HAMSİNİN İRİSİNE RASTLAYAMADIK'
 
Deniz Ana Balıkçılık sorumlusu Mahmut Değer ise, Karadeniz'deki görüntünün henüz istedikleri gibi olmadığına değinerek, "İstediğimiz rezervler görünmüyor. Daha çok kırıklı hamsi dediğimiz ve fabrikalara dökmeye gidecek hamsiler çıkıyor. Şimdilik daha iri hamsi çeşidine rastlayamadık" dedi. Bandırmalı Hicaz 5 balıkçılık teknesi sahibi Hasan Ertürk de, bu sezon balıkçılığın diğer yıllara göre normal olduğunu anlatarak, "Nerede balık varsa biz oraya gidiyoruz" diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.