Balıkesir'in 40 yıllık çöp sorununu çözecek olan katı atık tesisi açıldı

Balıkesir'in 40 yıllık çöp sorununu çözecek olan katı atık tesisi açıldı

Balıkesir ve çevresindeki 6 ilçenin 40 yıllık çöp sorunu çözecek olan 18 milyon Euro'ya mal olan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi törenle açıldı.

18 milyon Euro'ya mal olan tesisin yüzde 76.50'lik kısmı Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılandı.

Dünya Çevre Günü dolayısıyla Savaştepe karayolu üzerinde bulunan tesiste tören düzenlendi. Ankara'da yapılan ve aralarında Balıkesir'in de bulunduğu 6 tesisi hizmete açan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu tesislerim toplam 2 milyon insana hizmet vereceğini söyledi. Telekonferans yöntemi ile Balıkesir'de Vali Ahmet Turhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve çok sayıda davetlinin katıldığı törene bağlanan Başbakan Erdoğan, tesislerin hayırlı olması temennisinde bulundu. Törende Kastamonu, Malatya, Nevşehir, Giresun ve Erzurum'daki katı atık düzenleme tesisleriyle birlikte Balıkesir'de yapımı tamamlanan tesis hizmete açıldı.

Günümüzde çevre sorunları ve buna bağlı geliştirilen politikalarının ekonomide, kalkınmada, enerjide ve diğer pek çok alanda belirleyici etkiye sahip olduğuna belirten Başbakan Erdoğan, "Türkiye olarak çevre sorunları konusunda fevkalade hassasiyet gösterdiklerini söyledi. 2023 hedeflerini sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı olarak belirlediklerini ve uygulamaya başladıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Tabii bizim çevreye bakışımız, Batı'daki popüler çevreci akımlardan farklı, biz çevreyi, yani tabiatı Allah'ın eserleri ve emaneti olarak görüyoruz." dedi.

Konuşmanın ardından törene katılan protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti. Ardından tesislerin bazı bölümlerini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Yapımına 2012 yılının Aralık ayında başlanan Balıkesir Katı Atık Yönetimi Projesi'nin ortakları arasında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Çevre Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı, İller Bankası Anonim Şirketi ve Devlet Planlama Teşkilatı yer alıyor.

Yerel bazda ise kısa adı BAÇEYÖB olan ve kuruluş yılı itibari ile Balıkesir, Bigadiç, Susurluk, Savaştepe, İvrindi, Kepsut ve Pamukçu Belediyelerinin bulunduğu Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği bulunuyor. 18 Milyon 210 bin Avro olan proje maliyetinin yüzde 76.50'si Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu hibesi, yüzde 9.40'ı Çevre ve Şehircilik Bankalığı katkısı ve yüzde 14.10'u da İller Bankası tarafından karşılandı. Tesislerde, katı atık düzenli depolama alanı, sızıntı su toplama havuzu ve arıtma tesisi, merkez vahşi depolama rehabilitasyon alanı, tehlikesiz atıkların geri kazanım tesisi, tıbbi atık sterilizasyon tesisi ve kompost tesisi de bulunuyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.