Balıkesir'deki barajların doluluk oranı yüzde 38

Balıkesir'deki barajların doluluk oranı yüzde 38

Devlet Su İşleri (DSİ) Balıkesir 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, il genelindeki yedi barajda ortalama doluluk oranının yüzde 38 olduğunu belirtti.

Geçen yılki oranı yüzde 40 olarak hatırlatan Şenöz, Balıkesir'de susuzluğun söz konusu olmadığını vurguladı: "Balıkesir ve Çanakkale için kuraklık sıkıntısı yok. Balıkesir'in barajlarındaki su oranıyla iki yıllık içme ve sulama ihtiyacı karşılanabilir. Yağış için önümüzde 3,5 ay gibi bir zaman var. Endişe etmeye gerek yok."

Balıkesir'de yedi, Çanakkale'de ise sekiz baraj olduğunu kaydeden eden DSİ Bölge Müdürü Şenöz, ortalama doluluk oranlarının yüzde 40 seviyelerinde olduğunu açıkladı. Bunun 70 yıllık verilere göre bu mevsimde normal olduğunu, mayıs ayına kadar beklenen yağışlarla yüzde 100'lere ulaşacağını ifade etti. Balıkesir ve Çanakkale'nin son bir aydır ciddi yağış almadığını belirten Şenöz, "Balıkesir'dekilerden Çaygören Barajı Sındırgı'da; geçen sene yüzde 42 doluluk varmış, bu sene yüzde 34. İkizcetepeler Barajı, Balıkesir'in hem içme suyunu karşılıyor hem de tarımsal sulamada kullanılıyor. Bu barajımızda doluluk oranı yüzde 63, geçen sene yüzde 75'miş. Şu an bu barajdan hem içme hem sulamayı rahatlıkla karşılayabileceğiz. Madra Barajı'nda doluluk oranı geçen sene 75, bu sene 35. Havran Barajı'nda ise geçen sene yüzde 37, bu sene yüzde 39. Sarıbeyler Barajı'nda geçen yıl yüzde 54 olan oran, bu yıl yüzde 68." dedi.

'GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 16 DAHA AZ YAĞIŞ ALDIK'

Balıkesir'in geçen yıla göre yüzde 16 daha az yağış aldığını kaydeden Erol Şenöz, "Bu çok büyük bir fark değil. Mayıs başı ya da nisan sonunda tarım arazilerinde sulamalar başlar. Geçmiş yıllara göre yüzde 16'lık daha yağış olursa tüm barajlarımız doluyor ama biz bir hesap yaptık, geçen yıllara göre yüzde 50 daha az yağış alırsa ne olur diye, yine de rahatlatıcı sonuçlar çıktı. Suyumuz 70 yılın ortalamasına göre normal, en ufak bir yağışta bile barajlarımız doluyor. 70 yıldır hep bu bölge yağış almış. Eğer yağmur sıkıntısı olursa kısıtlı sulama yöntemine geçeceğiz ancak Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz'le yaptığımız görüşmede, yağış koridorunun açıldığını ve önümüzdeki günlerde yağış beklendiğini ifade ettiler bize." şeklinde konuştu. Bu yıl hiç yağmur yağmaması halinde bile endişe edilecek bir durum olmadığını vurgulayarak, "Şu anda Balıkesir içme suyunda yüzde 63 oranında doluluk var. İkizcetepeler Barajı'nda 100 milyon metreküp suyumuz var. İçme suyuna yılda 25 milyon metreküp, sulamaya da 40 milyon metreküp su veriyoruz. Şu an yaklaşık iki yıl yetecek suyumuz mevcut. Balıkesir için içme suyu sıkıntımız yok. Çanakkale'de sekiz barajımız var, orada doluluk oranımız yüzde 45, geçen sene ise yüzde 62 imiş. Çanakkale'de yağışta da yüzde 28'lik düşme var. Çanakkale de bu yılki su ihtiyacını karşılayabilecek durumda." dedi.

'MANYAS KUŞ CENNETİ'NDE SU SIKINTISI YOK'

Manyas Kuş Cenneti'nin de sınırları içinde bulunduğu Manyas Gölü'nde herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığına dikkat çeken DSİ 25. Bölge Müdürü Şenöz, şunları kaydetti: "Manyas Barajı'ndan göle kontrollü su veriliyor. Eskiden yağışlar direkt göle giderdi, bazen çok su geldiği zaman taşkın hadisesi yaşanırdı. Baraj yapıldıktan sonra suyu kontrol eder hale geldik. Su eksildiği zaman barajdan su takviyesi yapıyoruz. Göldeki su kotlarını sürekli takip ediyoruz, eksildiği anda hemen su veriyoruz. Geçen yıl Manyas Gölü'nde doluluk oranı yüzde 35'ken bu yıl yüzde 29. Manyas Barajımız'ın doluluk oranı ise yüzde 41 seviyelerinde, yani barajımız gölü besliyor. Şu anda yeterli suyumuz mevcut. Göl ve kuş türleri açısında herhangi bir sıkıntımız yok."

Balıkesir'deki barajlardaki doluluk oranları şöyle:

2013 Ocak 2014 Ocak

Çaygören Barajı (Sındırgı) : 42 34
İkizcetepeler Barajı (Merkez) : 63 75
Gönen Barajı : 93 28
Madra Barajı : 75 45
Manyas Barajı : 37 40
Havran Barajı : 37 39
Sarıbeyler Barajı : 68 54

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.