Balıkesir'de çamkese böceğiyle mücadelede tuzak kullanılıyor

Balıkesir'de çamkese böceğiyle mücadelede tuzak kullanılıyor

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, çamkese böceğinin ağaçların yıllık artımını yüzde 20-50 azaltarak binlerce metreküp odun kaybına sebep olduğunu söyledi.

 Yaptığı açıklamada, "Mekanik mücadele yöntemleri kapsamında yer alan ve Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Salih Parlak tarafından geliştirilen çamkese böceği tuzağı, böceğin hayat döngüsünü kırmak, tırtılın toprağa inmesini ve pupa haline geçmesini engellemek amacını taşımaktadır. Bu suretle çamkese böceği popülasyonu kontrol altına alınmaktadır." dedi.

Çamkese böceğinin kızılçam ve karaçam ormanlarında görülen en önemli zararlı olduğunu ifade eden Müdür Yalçın, ağaçların ibrelerini yiyerek beslendiğini söyledi. Türkiye'de her yıl ortalama 250 bin hektar alanın bundan zarar gördüğü kaydederek, "Bu zararlıyla kimyasal mücadele, faydalı faunaya da zarar verdiğinden uygulanmamaktadır. Ayrıca bu zararlıyla mücadelenin maliyeti, orman zararlılarıyla mücadele faaliyetlerinin yüzde 70'ini oluşturmaktadır. Çamkese böceğiyle temas halinde insanlarda alerjik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca hoş olmayan bir görüntü sergilemektedir. Bu sebeple özellikle turistik alanlar, estetik olarak olumsuz etkilenmektedir." şeklinde konuştu.

Çamkeseyle bölge müdürlüğü olarak kimyasal, biyolojik, mekanik ve biyoteknik mücadele yöntemlern uyguladıklarını söyleyen Hüseyin Yalçın, "Bunlardan mekanik yöntem, çevreye en az zarar veren yöntemlerden birisidir. Mekanik mücadele yöntemleri kapsamında yer alan ve Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Salih Parlak tarafından geliştirilen çamkese böceği tuzağı, böceğin hayat döngüsünü kırmak, tırtılın toprağa inmesini ve pupa haline geçmesini engellemek amacını taşımaktadır. Bu amaçla Bölge Müdürlüğümüz Balıkesir Orman İşletme Müdürlüğü, Ayvatlar köyü civarındaki ormanlarda deneme amaçlı olarak kızılçam ağaçlarına çamkese tuzağı uygulamıştır. Faydalı ve verimli olduğunun tespit edilmesi halinde yaygınlaştırılarak mücadelede kullanılmaya başlanacaktır." dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.