Balıkesir Üniversitesi Camii yardım bekliyor

Balıkesir Üniversitesi Camii yardım bekliyor

Balıkesir Üniversitesi Kampus Camii hayırseverlerin ilgisini ve yardımını bekliyor.

Temeli 2011 yılında atılan kampüs cami Türkiye'nin en büyük kampüs cami olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 1 yıl içerisinde tamamlanıp hizmete verilmesi hedeflenen caminin devam eden inşaatıyla ilgili yaklaşık 1 milyon 500 bin lira maddi desteğe ihtiyaç var. Şu ana kadar yapılan işler için ise yaklaşık 2 milyon TL harcandığı bildirildi.
 
ÖNEMLİ BİR HİZMET
 
Balıkesir Üniversitesi Kampüs Cami, tamamen vatandaş katkısıyla yaptırılan bir ibadethane. Buradaki ihtiyaç nedeniyle bir araya gelip kafa yoran ve harekete geçen bir grup hayırsever girişimcinin kurduğu Balıkesir Üniversite Kampüs Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından üstlenilen Kampüs Cami, Türkiye'deki üniversitelerin içindeki en iyi camilerden biri. Diyanet İşler Başkanlığının açtığı yarışmada Türkiye birincisi olan projenin tüm haklarının satın alınarak uygulandığı Balıkesir Üniversite Kampus Camii içerisinde yaklaşık 5 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği kapasitedeki modern mimarisi ve diğer özellikleriyle örnek bir eser konumunda. Üniversitedeki öğrencilerin özellikle cuma namazlarında mescit veya cami olmadığı için kampüs etrafındaki köylere giderek namazını kılmaya çalıştığı, yoğun talep üzerine başlanan cami inşaatının yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirilmek istendiği, bunun için şimdiye dek olduğu gibi bugün de hayırseverlerin üniversite kampüsündeki camiye maddi katkılarının gerekli olduğu vurgulandı. Her açıdan önemli bir hizmet olarak addedilen Balıkesir Üniversite Kampüs Caminin inşaatının toplam maliyetinin (kaba inşaatı 1 milyon 200 bin TL, ince işçiliği 1 milyon 200 bin TL) yaklaşık 2 milyon 400 bin TL olarak hesaplandığı kaydedildi. Balıkesir Üniversite Kampüs Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği başkanı Avukat İsmail İnci, "Balıkesir halkının ve ülkemizdeki tüm vatandaşlarımızın dayanışma ruhu ile camiyi en kısa zamanda tamamlayıp hizmete açmak istiyoruz. Bu millet baki kalan gök kubbede hoş bir seda bırakanları rahmetle, minnetle ve şükranla yad edecektir. Şimdi sıra sizde" diyerek yardım çağrısında bulundu.
 
BU CAMİDE HERKESİN BİR TUĞLASI OLSUN
 
BAÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Burhan Aydemir, üniversite kampüs cami için lokalize olmadan bütün Türkiye'nin yardımını beklediklerini ifade etti. Burhan Aydemir, ""Balıkesir Üniversitesinde 30 yıldır görev yapıyorum. Biz tüm Türkiye'den yardım bekliyoruz, burada herhangi bir vatandaşımızın bir tuğlasının olması önemli. Temennimiz herkesin gücünün nispetinde buraya yardımcı olmasıdır. Yardım bekliyoruz" diyerek çağrıda bulundu.
 
Kampüs Caminin müteahhitliğinin üstelen firmalardan birinin sahibi olan İlhan Ünsal da kendilerinin de ellerinden geleni hata fazlasını yapmaya çalıştıklarını, ancak caminin tamamlanması için maddi desteğe mutlak ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. İlhan Ünsal, "Vatandaşlarımızın cuma günü gelip burada namaz kılınışını görmelerini çok isterim. Dernekle beraber elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
 
BÜYÜK İHTİYAÇ
 
Yine dernek yöneticilerinden biri olan BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl, caminin üniversite için çok büyük bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Fatih Satıl, "Bu cami üniversitemiz çok için büyük bir ihtiyaçtı, gençlerin çoğu namaz kılmaya yakın köylere gidiyordu. Hava şartları bazen bunu da engelliyordu. Gençlerin yoğun talebi vardı. Dernek başkanımız sayesinde bu talebe cevap verilecek hayırlısıyla. Şu anda cami inşaatının bodrum katını namaz kılmak için faaliyete geçirdik" dedi.
 
MİMARİ VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ
 
Balıkesir Üniversitesi Kampüs Caminin Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı yarışmada birinci olan projesi ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Evyapan'a ait. Kampüs Caminin içerisinde kütüphane bölümü, dışında ise İmam odası ve çayhane bulunuyor. Caminin bodrum katı 930 metrekare olup, içinde 988 kişi kapasiteli toplantı salonu ile tesisat odaları mevcut. Zemin kat erkekler için namaz kılma yeri olarak düzenlenmiş, 850 metrekare. Burada toplam bin 47 kişi aynı anda namaz kılabiliyor. Camide bayan mahfili de yer alıyor, burası da 320 metrekare büyüklüğünde ve 377 kişinin namaz kılabileceği bir yapıya sahip. Açık avlu denilen caminin dışındaki kısmı bin 240 metrekare, burada bin 527 kişi namaz kılabilecek. Caminin toplam kapalı alanı 2 bin 732 metrekare, açık alanı bin 240 metrekare olup 4 bin 126 kişiye aynı anda hitap edebiliyor. Caminin minaresi ise 45 metre olup minarede kufi yazı ile Allah lafzı yazılı. Bodrum kata kadar olan 4.5 metre ile birlikte toplam 49.5 metre yüksekliğindeki minare hem uzunluğu hem mimari yapısı ve teknik özelliğiyle de Türkiye'deki diğer tüm camilere göre ayrı bir özelliğe sahip. Kubbesi ise çelik konstrüksiyon, kubbenin üzeri renkli cam ile kapatılacak. Caminin ana girişinde de kufi yazı ile besmele yer alıyor.
 
CAMİNİN ÖZELLİKLERİ
 
Cami içerisinde kütüphane bölümü,  cami dışında, imam odası ve çayhane bulunmaktadır.
 
Camimiz bodrum kat 930 metrekare olup, içinde toplantı salonu ve tesisat odaları bulunuyor ve 988 kişiliktir.
 
Zemin kat erkekler için namaz kılma yeri olarak düzenlenmiş 850 metrekaredir.Toplam 1047 kişi aynı anda namaz kılabilmektedir.
 
Camimizde bayan mahfili bulunmaktadır. Burası da 320 metrekare büyüklüğünde ve 377 kişinin namaz kılabileceği bir yapıya sahiptir.
 
Açık avlu dediğimiz caminin dışındaki kısmı 1240 metrekare ve 1527 kişi namaz kılabilecektir.
 
Caminin toplam kapalı alanı 2732 metrekare, açık alanı 1240 metrekare olup 4126 kişiye aynı anda hitap etmektedir.
 
Cami minaresi 45 metre olup minarede kufi yazı ile ALLAH lafzı yazılıdır.
 
Kubbe çelik konstrüksiyon olup üzeri renkli cam ile kapatılacaktır.
 
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.