Balıkçı gemisi yüzde 20 oranında azaldı

Balıkçı gemisi yüzde 20 oranında azaldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın balıkçılıkta aşırı ve bilinçsiz avlanmanın önüne geçme ve balık varlığını korumak amacıyla denizlerde avlanan tekne sayısının azaltılması çalışması kapsamında, ilk uygulamada 364 adet balıkçı gemisi filodan çıkartıl

Selçuk Kapuci'nin haberi:
  
Bu yolla 12 metre ve üzeri olan balıkçı gemisi sayısı yüzde 20 oranında azaltıldı.

Bakanlığa bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre; 2013 yılında yürütülen avcılık ve yetiştiricilikte sürdürülebilirliğin sağlanması, getirilen düzenlemelere uyumun kontrolünü sağlamak amacıyla denetimlere özel önem verildi. Bu kapsamda su ürünleri avcılığına yönelik 64 bin 713, yetiştiricilik işletmelerine yönelik de 2 bin 413 denetim gerçekleştirildi.

Çalışmalarına göre; gönüllü olarak gemisini avcılıktan çekenlerin destekleme, geri alım ve imha işlemleri gerçekleştirdi. Bu kapsamda 364 adet balıkçı gemisi avcılık filosundan çıkartıldı. 69 adet yeni su ürünleri yetiştiricilik işletmesinin kuruluş işlemleri yürütülürken, yeni kurulan işletmelerin toplam kapasitesi 30 bin 780 ton oldu. Ayrıca 130 adet de yetiştiricilik işletmesinin ön izinleri verildi.

KAYNAKLARA 4 MİLYON BALIK YAVRUSU BIRAKILDI

Genel müdürlük, su ürünleri yetiştiriciliğinde yapılan destekleme işlemlerini de yürüttü. Yetiştiricilikte yeni türlerin deneme çalışmalarına devam edilirken, balıkçıların av faaliyetleri ile av verilerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla ulusal balıkçılık veri toplama programı başlatıldı. Bu süre zarfında, kaynakların balıklandırılmasına devam edildi ve bu amaçla kaynaklara 4 milynn 250 bin balık yavrusu bırakıldı.

BALIKÇI TEKNESİNİ AZALTMAK İÇİN DESTEK UYGULAMASI BAŞLATILDI

Balık tekneleri ile ilgili yapılan düzenlemelerle ilgili de bilgiler elde edildi. Bu kapsamda, denizlerde av gücü ile avlanabilir ürün miktarı incelendiğinde, Türkiye'nin av gücünün teknik donanım ve kapasitesinin av miktarına göre çok çok yüksek olduğu ifade edildi. Bu durumun stoklar üzerindeki av baskısını artırırken diğer taraftan balıkçılığın ekonomik olarak sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediği kaydedildi.

Bakanlık bu kapsamda, stokların korunması, av baskısının azaltılması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla gönüllü olarak balıkçı gemisini filodan çıkarmak isteyen balıkçılara tekne boyuna göre değişen miktarlarda destek vermek suretiyle balıkçı gemisi sayısında azaltma amacıyla söz konusu destek uygulamaya konuldu.

Destek uygulaması ilk olarak 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemiler bu kapsama alındı. Bu uygulama ilk olarak neden 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemilerine yönelik uygulandı. Bu gemiler, endüstriyel avcılık olarak nitelendirilen ve toplam avcılığın yüzde 90’ ını gerçekleştiren trol ve gırgır gemilerinden oluştuğu ve stoklar üzerindeki en büyük baskıyı bu grup gemilerin yapıyor. Alınan bilgilere göre; bu uygulama ile bu tür gemilerin azaltılması amaçlanıyor. Bu kapsamda ilk uygulamada 364 adet balıkçı gemisi filodan çıkartıldı. Bu yolla 12 metre ve üzeri olan balıkçı gemisi sayısı yüzde 20 oranında azaltıldı. Söz konusu destek uygulaması 10 metre ve üzerindeki balıkçı gemilerini kapsayacak şekilde genişletilerek uygulanmaya devam ediyor. Bu kapsamda 534 başvuru alındı.

Bakanlık, stoklar üzerindeki aşırı av baskısının azaltılması ve avcılık faaliyetine devam eden diğer balıkçıların gelirlerinde artış sağlanmasını da bekliyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.