Balık vermediler, tutmasını öğrettiler

Balık vermediler, tutmasını öğrettiler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle Deniz Feneri Derneğinin 7 yıl önce hayata geçirdiği projeyle, İvrindi'deki bazı dağlık bölgelerde, ihraç ürünü kiraz yetiştiriliyor.

Özellikle yoksul ailelere yönelik yapılan projeyle kadınlar, civar ilçelere zeytin toplamaya gitmek yerine kendi bahçesinde çalışarak gelir sağlamaya başladı.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle Deniz Feneri Derneğinin 7 yıl önce hayata geçirdiği projeyle Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki bazı dağlık bölgelerde, ihraç ürünü kiraz yetiştiriliyor. Deniz Feneri Sosyal Dönüşüm Projeleri kapsamında dar gelirli ailelere iş imkanları sunularak kazanç elde etmeleri sağlanıyor. Arıcılıktan keçi yetiştiriciliğine, meyvecilikten sebze üretimine kadar geliştirilen projelerle yoksul köy ve bölgelerde kalkınmaya destek olunuyor. Ülkenin en büyük sorunlarından olan köyden kente göçün önlenmesi ve yoksulluk sorununa kalıcı çözüm üretilmesi amacıyla hayata geçirilen, geçim sıkıntısı yaşayan ailelere el uzatılan bu projede, adeta ailelere balık vermek verine tutmaları öğretiliyor. Bu çerçevede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla yapılan bir protokolle, 2005 yılında Aydın'da arıcılıkla başlayan sosyal dönüşüm projeleri, 2007 yılından itibaren Çanakkale, Muğla, İzmir, Balıkesir, Uşak, Burdur, Manisa gibi birçok ilde kiraz, böğürtlen, erik yetiştiriciliğine yönelik desteklerle yaygınlaştırıldı.

YILLIK GELİRDE BÜYÜK ARTIŞ OLDU

İvrindi'nin Çelimler ve Kışladere köylerinde 31 aileyle başlayan proje, 39 aileye ulaşırken, 183 dekar için 6 bin 310 kiraz fidan dağıtıldı. Kirazla tanışan iki köyde bugün çok sayıda aile kiraz üretirken bölgedeki yıllık gelir 500 bin liraya ulaştı. Deniz Feneri'nin proje çalışanı Hüdaverdi Karahan, köyden kente göçün önlenmesi amacıyla özellikle geçim sıkıntısı yaşayan ailelere yönelik uygulanan projede beklediklerinin üzerinde olumlu dönüş aldıklarını belirterek, "Arazileri oldukça sarp olan köylerde, Madra Dağı'nın 650 metrelik rakımında kiraz üretildi. Burada yıllık 30 bin liraya ulaşan gelir sağlayan aileler var. Biz yoğurda mayayı çaldık nasıl olacağını gösterdik, devamını köylüler kendi getiriyor" dedi.

'MEVSİMLİK İŞÇİ OLMAKTAN KURTULDUK'

Çelimler Mahallesi (eski köy) muhtarı Halil Çelim, yıllarca kıraç arazilerde güç şartlarda hububat yetiştirdiklerini vurgulayarak, elde ettikleri gelirin ailelerinin geçimine yetmediğini anlattı. Deniz Feneri'nin desteğiyle kirazla tanıştıklarını dile getiren Çelim, "Buğday, arpa az gelir sağlıyordu. Şimdi ise 12 dönüm kiraz bahçem var. Deniz Feneri 300 fidan desteği vermişti. Yarı bodur kiraz üretimini kendim de biraz geliştirdim ve geçen yıl 30 bin lira gelir elde ettim. Hububatta bu rakamı hayal bile edemezdim" diye konuştu. Köylülerden Mehmet Tok, kirazla 2007 yılında tanıştıklarını belirterek, ürünlerinin ihraç edildiğini ve çiftçilerin iyi gelir sağladığını söyledi. Kiraz toplayan kadınlar ise proje sayesinde civar ilçelerde zeytin toplamaya gitmekten kurtulduklarını, kendi bahçelerinin işçisi olduklarını anlattı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.