Balık tüketmek Alzheimer'i engelliyor

Balık tüketmek Alzheimer'i engelliyor

ABD'deki bilim insanları, haftada en az bir kez balık ve deniz ürünleri tüketmenin yaşlı kişilerde Alzheimer’ın gelişimini engellediğini bildirdi.

  Voice of America (Amerika'nın Sesi)'nin haberine göre, Chicago’daki Rush Üniversitesi’nden araştırmacılar, öldükten sonra üniversiteye organlarını bağışlayan 286 kişinin beynindeki civa miktarını ölçtü. Bunun sonucunda deniz ürünlerini daha fazla tüketenlerin beyinlerinde bekledikleri gibi civa miktarının daha fazla olduğunu gördü. Ancak araştırmada bir başka sonuç da ortaya çıktı. Buna göre haftada en az bir kez balık ve deniz ürünleri tüketmek, yaşlı kişilerde Alzheimer’ın gelişimini engelliyor. Ayrıca, bulunan yüksek civa oranlarının hafızaya etki etmediği de görüldü. 

Habere göre, Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü Başkanı Cindy Lawler, kişilerin Alzheimer’a neden olan genlere sahip olsa da balık tükettikleri bir yaşam tarzıyla bunu engellemeye çalışabileceklerini söyledi. Rush Üniversitesi’indeki araştırmacılar, beyinde Alzheimer ve diğer demans hastalıkları ile bağdaştırılan daha az değişikliğe rastladıklarını kaydetti. 

Bulgulara 'Apoe4' geni taşıyan bir grup yaşlı denekte ulaşıldı. Bu geni taşıyanlar Alzheimer hastalığına daha fazla yakalanıyor. 'Apoe4' geni taşıyanlarda aynı zamanda yüksek kolesterol da bulunuyor. Bu da Alzheimer’ın beyinde plaklara sebep olması ile bağdaştırılıyor. Araştırma, Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü tarafından finanse edildi ve sonuçlar Amerika Tıbbi Bilimler Birliği Dergisi’nde yayınlandı.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.