Balık fiyatları 10 TL'ye yükseldi

Balık fiyatları 10 TL'ye yükseldi

Zonguldak'ta balık fiyatları 10 TL'ye yükseldi. Vatandaşlar ise, tezgahlardaki balığın fiyatını görünce almadan geri döndü.

Zonguldak Balık Hali'ndeki esnaf, zamansız avlanmadan dolayı balığın kilosunu 10 TL'den satışa sundu. Balığın pahalı olduğunu gören vatandaşlar ise, kilosuna 10 TL vermemek için eli boş döndü. Torunu için 10 TL verip bir kilogram balık alabilen Neziha Kılıç, “Balıklar pahalı. Emekliyiz, iyisini alamıyoruz. Ucuzundan balık aldım. İstavrit aldım. Balık fiyatları çok pahalı” diye konuştu.  Balık halinde uzun yıllar esnaflık yapan Mehmet Avcı ise, aşırı avlanmadan dolayı balığın azaldığına dikkat çekerek, “Balık yok. Yok ki piyasası olsun. Aşırı avlanmadan dolayı denizlerde balık kurudu. Burada Akdeniz balığı bile var. Tezgahlar havuz balıklarına kaldı. Bilinçsiz avlanmadan balıklar yok” dedi.  Balık hali esnafı Oktay Ertürk, piyasadaki sıkıntının zamansız avlanmadan kaynaklandığını belirtti. Tezgahlarda yalnızca hamsi, uskumru ve istavritin olduğunu ifade eden Ertürk, şunları söyledi:   “Balık piyasası yükseldi. 10 TL'den aşağıya balık yok. Vatandaşlar bu fiyatları görünce kaçıyor. En az iki kilogram balık alacak 20 TL para yapar. Tezgahta istavrit, uskumru, hamsi var. Bir de mezgit gelecek. Balık fiyatları uçtu. Balık yok. Yani, zamansız avlanma var. Denizde balık var ama zamansız avlanma var. Hamsiyi 1 ton tutuyorlar, yarısını dışarıya döküyorlar. Büyük motorlar şimdi paydos etti. Hep zamansız avlandılar, hep aldılar döktüler. Balık yok.”

 “BİLİNÇSİZ AVLANMA BİRİNCİ SEBEP”

Balığın serbestçe dolaşacağı bölgelere gittiğini söyleyen esnaflar, yaşanan sıkıntının bilinçsiz avlanmadan kaynaklandığını belirttiler. Tekne sayıları ve teknik donanımların çok olması sebebiyle balığın rahat etmediğini söyleyen balıkçılar, “Bilinçsiz avlanma birinci sebep. Motor sayısının çok olması, teknik donanımlarının çok olması. Balıkları rahatsız etmesi. Balık güzel bir ortam arıyor. Daha serbest kalacağı yerlere gidiyor. Bütün donanımlı teknelerle beraber sonar cihazları denize veriliyor. Balığı aptallaştırıyor, balık rahat etmiyor gidiyor. İşte bu yüzden böyle oluyor. Hükümetimizin aslında bu konuda bir düzenleme yapması gerekiyor. Bir kota koyması gerekiyor. İstavrit çok çıkıyor diye hepsini birden toplamanın anlamı yok. Yem fabrikaları var. Tonlarca hamsiyi yem fabrikalarına veriyorlar. Biz de küçük esnaf olarak burada balık satmaya çalışıyoruz” dediler.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.