Bakliyatta stokçuluk tartışması

Bakliyatta stokçuluk tartışması

Başta fasulye olmak üzere mahsuldeki düşüş market fiyatlarını da etkiledi.

Kuru fasulyenin 12 TL’yi bulmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ithal bakliyatta alınan vergiyi sıfırladı. Bakanlık, fiyatların stokçular tarafından yükseltildiğini öne sürerken uzmanlar, “Piyasalardaki dalgalanma, sadece spekülatörlerden kaynaklanmıyor.” tespitini yaptı.

Son aylarda kuru fasulye gibi hububat ürünlerinde yaşanan fahiş fiyat artışlarıyla ilgili tartışmalar dün yeni bir boyut kazandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kuru fasulye, patates ve pirinçte üretim azlığını bahane ederek fiyatları yukarı çekmeye çalışanların stokçular olduğu öne sürüldü.

Bazı illerde 2011 yılı ürünü kuru fasulyenin yeni piyasaya sürüldüğünün tespit edildiğini belirten Bakanlık, 2011 tarihli ürünlerin fotoğraflarını da yayınladı. Hububatçılar ve ziraatçılar ise fiyatların bu denli artmasının mümkün olmadığını kaydetti. Başta fasulye olmak üzere mahsuldeki düşüşe, üretim alanlarının azalması ve yüksek maliyetler nedeniyle üretimden uzaklaşılmasının neden olduğu belirtildi. Tarım Bakanlığı, orta ve dar gelirli vatandaşın sofrasından eksik olmayan üç temel gıda maddesinin fiyatlarında spekülasyon yapıldığına dair açıklama yaptı. Dün yapılan açıklamaya delil olarak 2011’de üretilen ve 2013’te piyasaya sürülen fasulye paketleri gösterildi. Bakanlığın yaptığı açıklamada kuru fasulye, patates ve pirinçte üretim azlığını bahane ederek fiyatları yukarı çekmeye çalışan stokçular olduğu belirtilerek, “Bazı illerde kuru fasulyenin fiyatının iyice artmasını bekleyen fırsatçıların bırakın geçen yılı, 2011’in ürünlerini dahi stokladıkları belirlendi. Bakanlığın yaptığı açıklamada “Gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin ardından panikleyen spekülatörler, fiyatların düşeceği endişesiyle depolarda ne kadar ürün varsa bir bir piyasaya sürüyorlar.” şeklinde yer aldı. Fiyat yükseltmek için çeşitli olayların pirinç ve patateste de yaşandığı ifade edildi. Stokçuluk ve ürünü çıkartmamak gibi manipülasyonların doğru olabileceğini kaydeden Hububat Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Türkiye’deki fasulye fiyatını sadece spekülasyona bağlamak, manipüle edildi diye fiyatları yüksek tutmak tek bir neden olamaz. Türkiye’de bakliyatta, kesinlikle ve kesinlikle üretim alanlarında daralma var. Maliyetler yüksek. İnsanlar üretimden kaçıyor. Asıl neden bu.” dedi. yetkin, dünyadaki fasulye üretiminde kuraklıktan dolayı üretimde düşmeler olduğunu belirtti.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.