Baki hakikatleri fani şahsiyetler üzerine bina etmeyin

Baki hakikatleri fani şahsiyetler üzerine bina etmeyin

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in ilahiyat öğrencilerine tavsiyesi

Risale Haber-Haber Merkezi

İlahiyat öğrencilerine konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Baki hakikatler, fani şahsiyetler üzerine bina edilmez" dedi.

Görmez, Uluslararası İlahiyat Programı kapsamında Avrupa'dan gelerek Türkiye'de eğitim gören öğrencilerle kahvaltıda bir araya geldi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Görmez, "şahıs merkezli okuma yapılmaması" gerektiğine vurgu yaptı:

"Şahıs merkezli okumalar yapmayın. Yani şahısları hakikatin yerine ikame etmeyin. Kim olursa olsun, şahısları hakikatin yerine ikame edip gözünüzü açtığınızda kapattığınızda onu görüyorsanız, sabah akşam onun kitaplarını okuyorsanız allame-i cihan olsa, bu sizi âlim yapmaz. Siz, âleme hitap edemezsiniz. Baki hakikatler, fani şahsiyetler üzerine bina edilmez. Dünyanızı şahısların üzerine kurmayın, hakikatlerin üzerine kurun. “Adamları hakka göre tanıyın, Hakkı adama göre tanımlamayın.” Siz, evrensel bakın. Siz, düşüncenizi dünyanızı, hayatınızı, şahıslar üzerine ikame etmeyin. Gassalın önünde meyyit olanı hiçbir su ve sabun temizleyemez. İslam’ın hakikatinden eşhasa bakın, eşhasın minzarından hakikatlere bakmayın. Bu seviyeye geldiğiniz zaman âlim olma yolunda büyük bir mesafe kat etmeye başlamışsınız demektir. Bilgi ve ilim sizi bu seviyeye getirir."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.