Bakanlık'tan kaçak akaryakıta sıkı denetim

Bakanlık'tan kaçak akaryakıta sıkı denetim

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2014 yılı başından bu yana 24 bin 401 ton madeni yağ ile 37 bin 166 ton akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünü ele geçirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, standart dışı akaryakıt ve 10 numara yağ kullanımının alınan önlemler ve denetimler sonucunda önemli ölçüde azaltıldığı ifade edildi.
 
Madeni yağın yasa dışı kullanımının engellenmesi amacıyla önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğinin belirtildiği açıklamada, bu kapsamda akaryakıt kaçakçılığına ilişkin cezalarda artışa gidildiği, 10 numara yağ yapımında kullanılan bazı hammaddelerde indirimli teminat oranlarının artırıldığı, akaryakıt harici petrol ürünlerinde verginin tahsili ve iadesi sisteminin getirildiği kaydedildi.
 
Söz konusu düzenlemelerle gerçek sanayicilerin korunduğunun belirtildiği açıklamada, "10 numara yağı sadece amacı doğrultusunda kullanan firmaların ithal edebilmesi amacıyla akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan temin edilebilmesi için EPDK'dan uygunluk yazısı alınması zorunluluğu 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle tekrar başlatıldı. Bu sayede 10 numara yağ ithal eden firma sayısında azalma kaydedildi" ifadelerine yer verildi.
 
Baz yağ ve solvent gibi ürünleri kaçak akaryakıt olarak piyasaya süren firmalara yönelik olarak operasyonlar yapıldığı belirtilen açıklamada, bu operasyonlar sonucunda yılbaşından bugüne kadar 24 bin 401 ton madeni yağ ve toplamda 37 bin 166 ton akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünü ele geçirildiği kaydedildi.
 
Denetimlere ağırlık verilerek, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelenin artırıldığının altı çizilen açıklamada, bu çerçevede Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Niğde ve Osmaniye'de denetimlere başlandığı bildirildi.
 
Söz konusu denetimlerde araçların yakıt depolarının kontrol edildiği, kaçak akaryakıtın tespit edilmesi halinde ise adli ve idari işlem yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Müşterek denetimlere başlamasından itibaren geçen yaklaşık 2 aylık sürede Maraşboğazı, Topboğazı ve Hassa bölgelerinde uygulanan denetimlerde 1450'si tır/kamyon, 69'u otobüs, 41'i minibüs ve 115'i binek otomobil olmak üzere toplam 1894 araca yeterli düzeyde ulusal marker içermeyen akaryakıt bulundurması dolayısıyla işlem uygulanmış ve 8,3 milyon lira değerinde 1891 ton kaçak akaryakıta el konulmuştur. Ayrıca, yaklaşık 6 milyon lira vergi ve vergi ziyaı cezası uygulanmıştır."
 
Kaçak boru hattı
 
Hatay Valiliği koordinasyonunda kolluk kuvvetlerince Hacıpaşa Mahallesinde 17 adreste eş zamanlı operasyon düzenlendiği de ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
 
"Operasyon neticesinde, sınır hattından Hacıpaşa Mahallesine doğru toprak altına döşenmiş 65 km uzunluğunda 310 boru hattı tespit edilerek kullanılamaz hale getirilmiş, boru hattının nihayete ulaştığı ev ve depo sahipleri hakkında akaryakıt kaçakçılığı suçundan yasal işlem başlatılmıştır. Operasyon kapsamında aranan ev ve depolar içerisine gizlenmiş 3 adet yatay sondaj makinesi ve 2 adet jeneratör ele geçirilerek, olayla ilgili olarak 33'ü Suriye vatandaşı, 39'u Türk vatandaşı olmak üzere toplam 72 kişinin gözaltına alınmıştır. Yine aynı Operasyon kapsamında birçok ev ve depo içerisine gizlenmiş, piyasa değeri 20 milyon liranın üzerinde yaklaşık 450 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirilmiştir.
 
Bakanlığımız ve diğer mücadeleci kuruluşların çalışmaları neticesinde özellikle Suriye sınırından gerçekleştirilen akaryakıt kaçakçılığına önemli bir darbe vurulmuş ayrıca 10 numara yağın amacı dışında ithal edilmesi ve kullanılmasının önüne geçilmiştir."
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.