Bakanlıktan cep telefonu açıklaması

Bakanlıktan cep telefonu açıklaması

Ekonomi Bakanlığı'ndan ithal cep telefonlarıyla ilgili yeni düzenleme yapılacağı açıklandı.

Ekonomi Bakanlığınca, cep telefonu ithalatında korunma önlemi soruşturmasının en geç 9 ay içerisinde tamamlanması gerektiği, ihtiyaç olması halinde bu sürenin 6 ay daha uzatılabileceği bildirildi. 
 
Soruşturma sürecinde ithalatın yerli üretime zarar verdiği tespit edilirse cep telefonu ithalatına karşı korunma önlemi uygulanabilecek. Koruma önlemleri arasında gümrük vergisinde artış yapılması, miktar kısıtlaması gibi uygulamalar yer alıyor.
 
Bakanlıktan yapılan açıklamada, İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ'in, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, buna göre cep telefonu ithalatında korunma önlemi soruşturması açılmasına karar verildiği anımsatıldı.
 
Tebliğ ile taraflara soruşturma kapsamında kendilerini ilgili tarafa tanıtmaları için 20 gün, soru formunu doldurmaları için 30 gün süre tanındığı belirtilen açıklamada, soruşturma sürecinde artan ithalatın yerli üretimde zarara yol açıp, açmadığının değerlendirileceği kaydedildi.
 
TELEFONA GÜMRÜK VERGİSİ ARTIŞI GELEBİLİR
 
Açıklamada, soruşturma sürecinde ilgili mevzuatta bulunan şartların gerçekleştiğinin tespit edilmesi halinde ithalatta korunma önleminin uygulanabileceği ifade edildi.
 
Açıklamaya göre, ilgili mevzuat çerçevesinde korunma önlemi gümrük vergisinde artış yapılması, ek mali mükellefiyet getirilmesi, miktar/değer kısıtlaması, tarife kontenjanı uygulaması veya bunların birlikte uygulanması şeklinde olabiliyor.
 
İthalatta korunma önlemleri hakkında mevzuat çerçevesinde açılan korunma önlemi soruşturmasının en geç 9 ay içerisinde tamamlanması gerekiyor, ihtiyaç olması halinde bu süre 6 ay daha uzatılabiliyor.
 
2 MİLYAR DOLAR CEP TELEFONU İTHALATINA GİTTİ
 
Bakanlığın açıklamasında cep telefonu ithalatına ilişkin rakamlara da yer verildi. Buna göre cep telefonlarının ithalatı son dönemde önemli oranda artış gösteriyor. Yolcu beraberinde getirilenler hariç olmak üzere, cep telefonu ithalatı 2013'te bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 15 artarak 12,2 milyon adete ulaştı. Sözkonusu miktarın ithalat değeri ise 2,7 milyar dolar oldu.
 
Cep telefonu ithalatı 2009-2013 arasında yüzde 11 artarken, 2013 ve 2014 yılları ilk 9 aylarında ithalatta bir önceki yılların aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 0,5 artış gerçekleşti. Bu yılın ilk 9 ayındaki ithalat 8,6 milyon adet seviyesine yükselirken, bunun parasal değeri yaklaşık 2 milyar dolar oldu.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.