Bakanlık o maddenin kullanımını yasakladı

Bakanlık o maddenin kullanımını yasakladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, alerjiye neden olan nikelin, tüm metal aksesuarlarda, düğme, perçin ve saatlerde kısıtlandığını söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2011 yılında yayımlanan ilgili tebliğle Türkiye'de ilk kez tekstil, kırtasiye, mobilya ve çocuk bakım ürünlerinde tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlama getirildiği, 2013'te sözkonusu tebliğin yenilendiği anımsatıldı.

Açıklamada, 14 Ocak 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" ile de yüksek oranda alerjiye neden olan nikelin, tüm metal aksesuarlarda, düğme, fermuar, perçin, takı ve saatlerde kısıtlandığı kaydedildi.
Açıklamaya göre, aynı ürün gruplarında ciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklara neden olan ve kanserojen etkiye sahip kadmiyum kimyasalına da kısıtlama getirildi.
Toksik etkiye sahip olan organostanik bileşikler de, bugüne kadar kimyasal denetime tabii tutulmamış olan tampon, hijyenik ped, göğüs pedi ve çocuk bezlerinde kısıtlandı. Söz konusu kimyasalın denetimi tekstil, deri ürünleri ve eldivenlerde de gerçekleştirilecek.
Kanserojen etkileri nedeniyle perflorooktan sülfanatların, kaplanmış tekstil ürünlerinde kullanılması yasaklandı.
Çevre kirliliğine neden olan nonil fenol ve nonil fenol etoksilatlar tekstil, deri ürünleri, kağıt ürünler ve deterjanlarda kısıtlandı.
Kanserojen etkiye sahip civa ve arsenik bileşenler, ahşap ürünlerde kullanılamayacak.

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.