Bakandan Bu İllere Su Uyarısı!

Bakandan Bu İllere Su Uyarısı!

Veysel Eroğlu, barajlardaki doluluk oranını açıkladı. Eroğlu, ayrıca, nüfus bakımından fazla olan illere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Yarından itibaren Türkiye'nin dört bir yanında yağmur yağacağı müjdesini veren Eroğlu, baraj doluluk oranlarını verdi.

İçme suyu barajlarının doluluk oranının yüzde 52 olduğunu söyleyen Eroğlu, barajlarda 10 milyar metreküp su olduğunu söyledi.

İşte Eroğlu röportajından öne çıkanlar:

Türkiye yarı kurak iklim bölgesi, su zengini bir ülke değiliz. Biz suyu çok iyi bir şekilde yönetiyoruz. Genelde 7 yılda bir Türkiye'de kuraklıklar yaşanıyor.

Mesela 1972-1973 yılında çok büyük ir kuraklık olmuş, 1994 yılında da çok büyük kuraklık oldu. 2000 yılında, 2007 yılında da kuraklık oldu. Geçen yıla göre yüzde 13'lük bir eksiklik var.

Marmara'da yüzde 9 eksik, Ege'de yüzde 11, Akdeniz'de yüzde 19, İç Anadolu'da yüzde 21, Karadeniz'de bile yüzde 10 azalma var. Geçen yılın yağışları evvelki yıla göre daha düşüktü.

Önümüzdeki dönem için tahminler ne gösteriyor?

Bugün Trakya ve Ege kıyıları başta olmak üzere bir yağış bekliyoruz. Yarından itibaren de Trakya hariç diğer bölgelerde yağış başlıyor. Bu yağışlar Doğu Anadolu hariç tüm bölgeyi kapsayacak. Salı'ya kadar bölge bölge devam ediyor yağışlar.

Yağış telafi edecek boyuttta olacak mı?

Bazıları çıkıyor televizyona ahkam kesiyor. Kötü senaryo üretiyorlar. Devletin elinde her türlü bilgi var. Meteoroloji tahminleri bizde, barajdaki doluluk oranları bizde. Arzu ederseniz ben bütün illerimizin su durumlarını baştan sona kadar söyleyebilirim.

İçme suyu barajlarının doluluk oranları?

İstanbul'da yüzde 30.6, Ankara'da yüzde 23.9, İzmir'de yüzde 56, Bursa'da yüzde 41.8 oranında doluluk var. Şu anda 79 tane içme suyu barajımız var, bunların doluluk oranı da yüzde 52. Gelen yağışlarla artaracak.

Şu anda bütün barajlarda 10 milyar metreküp suyumuz var. Burada problem bazı barajlarda su seviyesi düşük, bazılarında yüksek.

Bazı illerde nüfus çok fazla, buralarda dikkat etmemiz gerekir. İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mersin, Bursa, Sakarya ve Kocaeli. Biz bunlarla ilgili geç saatlere kadar değerlendirme yaptık. Ben bütün illerin durumunu ezbere bilirim.

NTV

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.