Bakan Müezzinoğlu, 'Bisiklet yolu yapan her belediyeye..."

Bakan Müezzinoğlu, 'Bisiklet yolu yapan her belediyeye..."

Bakan Müezzinoğlu, '1 metre bisiklet yolu yapan her belediyemize 1 bisiklet, 10 kilometre yapan belediyelerimize 10 bin bisiklet hediye edeceğiz'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliğini netleştirdiği, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) de standartlarını belirlediği bisiklet yolu parkurlarını teşvik ettiklerini belirterek, "Türkiye genelinde bütün belediyelerimize, standartlara uygun 1 metre bisiklet yolu yapan her belediyemize 1 bisiklet, 10 kilometre yapan belediyelerimize 10 bin bisiklet hediye edeceğiz. Bu yıl için yaklaşık 250-300 bin bisikletin ihale süreçlerini başlattık" dedi.

Osmangazi Belediyesince Yeni Karaman Mahallesi'ndeki Ziraat Parkı'nda düzenlenen "Başkan ile Sabah Sporu" etkinliğine katılan Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve vatandaşlarla parkurda yaklaşık 2,5 kilometre yürüdü.
Müezzinoğlu, yürüyüşün ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Bursalılara ve 77 milyonluk Türk halkına sağlıklı gelecekler diledi.

Dünyanın en temel sağlık sorunlarının başında üç hastalığın geldiğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Bu üç hastalığın birincisi kardiyovasküler hastalıklar yani kalp krizleri ve hipertansiyonun sebep olduğu hastalıklar. Diğeri kanser ve kanser türleri, üçüncüsü de akciğer, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), diyabet ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklar" diye konuştu.

Müezzinoğlu, bu üç hastalığın, bugün dünyanın en çok uğraştığı, para harcadığı, insanlığın ıstırap çektiği hastalıklar olduğunu dile getirdi.

Söz konusu rahatsızlıkların tedavilerine değinen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bu üç hastalığın da çözümü veya sebep olan unsurların başında gelen üç sebep de biri kötü alışkanlıklar, yani sigara, tütün, tütün ürünleri, alkol tüketimi, ikincisi sağlıksız beslenme, üçüncüsü de hareketsiz yaşam. Şimdi bu üç konu başlığı, üç temel sorunumuzun çözüm alanları yani kötü alışkanlıklardan ne kadar uzak durursak, tütünle mücadelemizi ne kadar başarılı yaparsak kanserle mücadelemizde o kadar başarılı oluruz. Sağlıklı beslenmeyi ne kadar başarabilirsek, obeziteyle mücadeleyi ne kadar güçlü yapabilirsek, kardiyovasküler hastalıklardan, hipertansiyondan, beyin kanamalarından o kadar kendimizi korumuş oluruz ve hareketli bir yaşamla da bütün sağlığımızı koruyarak, geliştirerek sağlıklı bir ömür sürmüş oluruz."
"Teşvik ediyoruz, arzu ediyoruz, talep ediyoruz"

Yerel yönetimlerin yürüyüş ve bisiklet alanlarını her geçen gün artırdığını anlatan Müezzinoğlu, bu anlamda Recep Altepe'ye Sağlıklı Kentler Birliğinin başkanlığını yapması dolayısıyla teşekkür etti.
Müezzinoğlu, bir gazetecinin bisiklet yollarıyla ilgili teşvikler konusundaki sorusunu şöyle yanıtladı:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliğini netleştirdiği, TSE'nin standartlarını belirlediği bisiklet yolu parkurlarını teşvik ediyoruz, arzu ediyoruz, talep ediyoruz. Tabii talep ederken teşvik etmek de lazım. Türkiye genelinde bütün belediyelerimize, standartlara uygun 1 metre bisiklet yolu yapan her belediyemize 1 bisiklet, 10 kilometre yapan belediyelerimize 10 bin bisiklet hediye edeceğiz. Bu yıl için yaklaşık 250-300 bin bisikletin ihale süreçlerini başlattık. Bunu 1 milyona tamamlamayı ama 1 milyonun talebinin de yerel yönetimler tarafından oluşturulmasını bekliyoruz. Belediyelerimiz de bisikletlerin bir kısmını okullarda başarılı olan öğrencilerimize, sivil toplum örgütlerimize dağıtacak. Diğer kısmını da halka açık, yani halk bir yerden bir yere gitmek istediğinde, bisiklet parkında bisikleti bulacak, kartıyla bisikleti alacak. 3-5 kilometre, nereye gittiyse orada bisikleti park edecek ve dolayısıyla o kartla ücretsiz olarak veya çok cüzi, sembolik bir ücretle bisikleti kullanmış olacak. Şehir içi trafiğinde de bunu başarabilirse Büyükşehir Belediye Başkanımız, uygun yerlerde vatandaşımız metroya, şehir içi ulaşımı aramadan, şehir içi ulaşımın uygun olan bir aracını da inşallah uygun olan, şehirlerimizde, ilçelerimizde bisikleti de trafiğe almayı hedefliyoruz."

Belediyelerin proje hazırlayarak başvuracağını dile getiren Müezzinoğlu, onay verilmesi ve çalışmaların tamamlanmasının ardından yaptıkları bisiklet yolu kadar bisikletlerini teslim alacaklarını belirtti.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın, yaptıkları bisiklet yollarını hatırlatması üzerine Müezzinoğlu, "Yaptıklarınız için istemeyeceksiniz, bundan sonrakiler için isteyeceksiniz. Onun için bir ödül veririz" ifadesini kullandı.

"Toplumsal harekete, dinamizme dönüştürmemiz lazım"

Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütünün, sağlığı, "ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olma hali" diye tanımladığını anlattı.

Bu üçünün de çok önemli olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Ruhen sağlıklı olmanın, sabah Ulu Camii'de ruh sağlığımıza, burada fiziksel sağlığımıza, bu fotoğraf da sosyal sağlığımıza destek veriyor. Dolayısıyla bu üç kelimeye her boyutuyla insanımız değer verirse, ruhen, fiziken ve sosyal yönden ki burada gençlerimiz, kadınlarımız çocuklarımız var, hem sosyal sağlığımıza hem de fiziksel sağlığımıza önemli katkısı oldu. Bunu bir toplumsal harekete, dinamizme dönüştürmemiz lazım. Basına teşekkür ediyoruz, burada bizim en büyük paydaşımız da basın ve medya. Bunu ne kadar yaygın bir şekilde topluma mal edersek, ülkenin sağlıklı geleceği bu alanda çok daha güçlü olacak."
Bakan Müezzinoğlu daha sonra Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan Bağlarbaşı Polis Merkezi'nin açılışını yaptı, incelemelerde bulundu.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.