Bakan Eker'den ödeme açıklaması

Bakan Eker'den ödeme açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türk çiftçisine bu ay 1 milyar 650 milyon lira ödeme yapıyoruz" dedi.

Bakan Eker, 30 Mart'ta yapılan mahalli idareler seçimlerinin ardından belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edildiği Çankırı'nın Şabanözü ilçesinde esnaf ziyareti yaptı. Esnaflarla bir süre sohbet eden Bakan Eker, daha sonra Çankırı'ya gelerek valiliği ziyaret etti.

Kentte kalabalık bir grup tarafından karşılanan Bakan Eker, valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Çankırı Valisi Vahdettin Özcan'dan kentle ilgili brifing aldı. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çıkarılan tarım arazilerinin toplulaştırılması tasarısı ile parçalanarak verimsiz hale gelen toprakların bölünmesinin önüne geçileceğini söyledi. Parçalanmış ve bölünmüş yapıdan dolayı Türkiye'nin ortalama yıllık kaybının en az 17 milyar olduğunu açıklayan Eker, "Yani biz bir senede Cumhuriyet tarihinin en yüksek desteğini ödüyoruz. 9,7 milyar lira bu sene çiftçiye para veriyoruz. Bunun iki katından fazlasını her yıl arazilerin parçalanmış olmasından dolayı Türkiye kaybediyor. Bu kadar önemli bir husus. Hiçbir gelişmiş ülkede böyle bir uygulama yoktur bizdeki gibi. Biz de şimdi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bu sorunu çözecek bir yasal düzenleme yaptık.

TBMM'den geçti ve bundan sonra en azından mevcutta bölünmenin önüne geçecek bir uygulama. Türkiye'nin milli menfaatleri bunu gerektiriyor. Türkiye'nin geleceği bunu gerektiriyor. Bunu biz sağlarsak Türkiye'de köyden kente göç kontrol altına alınır. Çünkü buradaki amacımız, bir çiftçinin karnını doyurabilecek kadar üretim yapabilen bir iletme büyüklüğünü yakalamasıdır. Esas gayemiz budur. Bu da gıda güvenliğini, Türkiye'nin geleceğini, tarım sektörünün geleceğini çok çok olumlu etkileyecek bir düzenlemedir" ifadelerini kullandı.
Çiftçi desteklemeleri kapsamında Mayıs ayında 1 milyar 650 milyon lira ödeme yapılacağını ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"Yılın ilk 4 ayında 4,4 milyar Türk Lirası ödeme yaptık. Bu ay da 1 milyar 650 milyon ödeme yapıyoruz. Bu ayki ödemelerimiz mayıs ayının son haftasında yapılacak. 800 milyon lirası yağlı tohumların prim desteği, 420 milyonu küçükbaş hayvan desteği, 100 milyonu hububat desteği, 35 milyonu sertifikalı tohum desteği ve diğer desteklerden oluşuyor. Böylece mayıs ayı sonu itibariyle 6 milyar lira ödeme yapmış olacağız. Yani 9 milyar 700 milyon Türk Lirası'nın 6 milyar lirası mayıs ayı sonu itibariyle ödenmiş olacak. Geriye kalan 3 milyar 700 milyonu da yılın 7 ayında ödeyeceğiz."

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.