Bakan Çelik'ten fırıncılara sert uyarı

Bakan Çelik'ten fırıncılara sert uyarı

Ekmek fiyatlarının yüksekliği konusunda fırıncıları uyaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Beni bilen de bilir kafaya koyduk mu yaparız, şakası yok bu işin” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rusya ile yaşanan uçak krizine değinen Çelik, “Konunun çiftçi ile ne alakası var, narenciye ile ne alakası var, domates ile ne alakası var, buğday ile ne alakası var. Evet biz 750 milyon dolarlık bir ihracat yapıyoruz Rusya'ya ama 3 milyar dolarlık bir ithalat söz konusu. 3-4 misli daha fazla ithalat yaptığımız bir ülkenin çiftçisi de yine çiftçi. Dünyada çiftçilerin gelir düzeylerini hepimiz biliyoruz. Bu faturayı çiftçiye kesmek kadar yanlış bir şey olamazdı ama sözüm ona büyük devletin getirip getirip bunu çiftçinin üzerine faturaya dönüştürmesi inanın anlaşılır bir tablo olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini dile getiren Çelik, "Uçak düştü, uçağı konuşalım. Eğer bu uçak ihlal etmeden düştü ise Türkiye gereğini yapsın, ihlal ettiyse siz gereğini yapın, bu kadar basit" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki havan varlığının artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Kendi kendine yeterli hale gelmeli. Bir milyon ton kırmızı etimiz var, bir milyon 300 bin tona ihtiyacımız var. Açığımız belli, bu açığı kapatabilmeliyiz. Dişi hayvan getireceğiz, köylümüze, işletmecimize vereceğiz ve bu hayvan sayısını hızlı şekilde artırmamız gerekiyor. Fiyatları da üretim girdilerini düşüre düşüre. Şu anda dışarıdan getirilen hayvan pahalı geliyor. Türkiye'de özel sektör yaygın şekilde hayvan ithalatı gerçekleştirdiği için de dış piyasalarda hayvan fiyatları yükseliyor, tavan yapıyor. Biz bunları seyredemeyiz, bu hayvan girişleri Türkiye'ye daha düşük fiyatta olacak. Maliyetleri ve destekleri de destekleyerek, üretim maliyetlerini düşürerek et fiyatlarını düşürmek doğru olandır” şeklinde konuştu.

Et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasını da hatırlatan Çelik, "Bu kararları aldıktan sonra kimsenin keyfi olarak hareket etme hakkı yok. Ya gelip beraber bu kararı almayacaktık ya da aldığımız bu karara uyacağız. Başka yolu yok bu işin. Çocuk oyuncağı değil bu, 78 milyonun hukukunu koruyoruz, hakkını korumak için yola çıkmışız" dedi.

"ŞAKASI YOK BU İŞİN"

Faruk Çelik, ekmek fiyatlarıyla ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

“250 gramlık standart 5-10 bin ekmek üreten yerlerde maliyet 61 kuruş olduğuna göre 40 ilde de 75-80 kuruşa satıldığına göre arkadaş sen neye göre bir liraya satıyorsun? Serbest piyasa. Böyle bir serbest piyasa, zulme dönüşen serbest piyasa, vatandaşı hiçe sayan serbest piyasa olur mu? Soruyorum, fındık ne kadar 9 lira. Rafta ne kadar? 40 lira. Ağaca mı çıktın arkadaş, eline çalı mı battı, ayağına bir şey mi battı? Nereden geliyor bu 30 liralık kar? Bunları sorgulama dönemi içerisindeyiz. Beni bilen de bilir kafaya koyduk mu yaparız, şakası yok bu işin. Onun için fırınlara buradan sesleniyorum, arkadaş senin işletme hatanı vatandaşa fatura etme. 'Bin tane ekmek üretiyorum' diye bir şey olamaz. Bin-bin 500 ekmek üretenle 5 bin ekmek üreten arasında maliyet açısından fark yok. Aynı unsurlar çalışıyor. Kendi işletme hatanı millete fatura ediyorsun, bu yanlış. Maliyetin varsa getir, de ki, 'Sayın bakanım 61 kuruş artı şu giderler de var' de, başım gözüm üstüme ama onu diyemiyorsun kendinden kaynaklı sıkıntıdan dolayı vatandaşın sofrasına niye el uzatıyorsun Bu yanlış bir şey. 2-3 fırın bir araya gelin çıkış yolu bulun. Bu konudaki kararlılığımızı sürdüreceğiz.”

Sanayiciler ve Süt Konseyi ile bir araya geldiklerini, sütün fiyatını 1 lira 15 kuruş olarak belirlediklerini anlatan Çelik, şöyle devam etti: "Bazı bölgelerden aracılar kullanarak düşük fiyat alındığını söylediler. Hatta, 'bize süt tozuna bir destek verirseniz, biz bu fazlalığı süt tozuna dönüştürürüz' dediler. Biz de 4 bin lira destek verdik. Bu 4 bin lirayı bugün 4 bin 500 liraya çıkardık. Alın süt tozuna dönüştürün, zaten talebiniz de buydu. Bu üreticinin ümidini kırmaya dönük adımlar atmayın, günlük düşünmeyin. O hayvan kesildiği zaman yarın senin kurduğun sanayi tesisinin hiçbir anlamı yok. Bugün 3 kuruşun peşine düşersen, verdiğin söze rağmen, düzenlemelere rağmen sen hala piyasada yanlış bir oyuncu olarak hareket edersen arkadaş, bakınız kendi geleceğinle ilgili de durumu sıkıntıya sokuyorsun."

Tarım alanlarının azaldığını dile getiren Bakan Çelik, “Tarım alanlarını betonlaştırmayalım. Toprağa haksızlık yapmayalım” dedi.

Yeni şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.