Baharatlar' her derde deva!

Baharatlar' her derde deva!

Diyetisyen Esra Kula, yemeklerin sadece daha lezzetli değil, daha sağlıklı olmasını sağlamanın yolunun da baharatlardan geçtiğini belirterek, "Baharatlar, şeker hastalığından hazımsızlığa kadar bir çok derde şifa oluyor. Ancak bir şartla; baharatların kıv

Baharat kullanımının özellikle vücut direncinin azaldığı ve soğuk havaların etkili olduğu kış aylarında daha çok arttığını belirten Diyetisyen Esra Kula, baharatların birer şifa deposu olduğunu bildirdi.

Kula, "Acı kırmızı biber, içerisinde bulunan ve kapsaisin adını verdiğimiz bir madde sayesinde kuvvetli bir ağrı kesicidir. Aynı şekilde metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Dolayısı ile acı kırmızı biberi biz kahvaltılarda kullanarak hem metobolizmayı hızlandırarak güne başlarız, hem de ağrı kesici etkisinden faydalanabiliriz. Kırmızı biber, aynı zamanda C vitamini açısından da iyi bir kaynaktır. Limonun iki katı kadar bir C vitamini içerir'' diye konuştu. 

Diyetisyen Kula, kış aylarında sıkça kullanılan baharatlardan biri olan tarçının, kan şekerini düzenlediğini, özellikle şekeri bırakmaya çalışanların rahatlıkla tarçın kullanabileceğini kaydetti. Kula, "Tarçın, çaylarda, sütte ya da yoğurtta toz veya kabuk olarak kullanıldığı vakit kan şekerini düzenler. Şeker ataklarınızı, şeker ihtiyaçlarınızı kontrol edebilmenize yardımcı olur.

Karabiber, hazımsızlık için, şişkinlik için, mide problemleri olanlar için faydalıdır. Bir diğer faydası da boğaz ağrılarında enfeksiyon gibi durumlarda bir kaşık bal veya pekmezle karıştırarak tükettiğinizde boğaz ağrısı, farenjit gibi sorunları ve ağrıları hafifletebilir'' ifadelerini kullandı. 

Baharat satıcısı Mustafa Demir Doğan da, kışın satışlardan memnun olduklarını bildirdi. Doğan, "Bu işi baba mesleği olarak yapıyoruz. Kış aylarının gelmesi ile birlikte kırmızı toz biber, kara biber, tarçında bir talep var. Kırmızı biber, kimyon, kekik, tarçın. Her biri sadece lezzet değil, aynı zamanda doğal birer şifa kaynağı'' diye konuştu. 

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.