Bahar hastalıkları kapıda

Bahar hastalıkları kapıda

Bahar mevsimi özellikle de çocuklu aileler ve kronik hastalığı olanlar için tam bir 'hastalık mevsimi' olarak algılanıyor.

Zira bugünlerde alerjik astım, larenjit, kabakulak ve suçiçeği hastalıkları ile üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishal vakalarında artış yaşanabiliyor. O nedenle bu aylarda hava değişimlerine, virüslere ve polenlere bağlı olarak çocukları ve kronik hastalığı olan yetişkinleri etkileyen birçok hastalık hayatı kabusa çevirebiliyor.

Yine bu dönemde astıma bağlı kronik öksürük, gece öksürüğü ve solunum sıkıntıları da artış gösteriyor. Göz nezlesi olarak bilinen alerjik konjonktivit de bahar aylarında sıklığı artan hastalıklardan. Genellikle alerjik rinitle birlikte görülüyor. Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma ve batma hissi alerjik konjonktivitin belirtilerinden. İltihaplı göz akıntıları enfeksiyon belirtisi olabildiğinden dikkat! Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, bahar hastalıkları, korunma yolları ve beslenmenin önemine yönelik önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

Pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor

Yazı müjdeliyor ama bir de hastalıkları olmasa! Bu yıl kış mevsimi kış gibi geçmeden bahar kapıyı çaldı. Baharda değişen havayla birlikte pek çok hastalık da, pek çok kişinin hayatını kabusa çevirmeye başladı. Çünkü bu aylarda hava değişimlerine, virüslere ve polenlere bağlı olarak minikleri de büyükleri de etkileyen hastalıklar daha çok ortaya çıkıyor. Zira bahar mevsiminin etkisini göstermeye başladığı bugünlerde alerjik rinit ve astım gibi alerjik hastalıklar daha sık görülüyor. Ayrca krup (larenjit), nezle ve farenjit, bronşiolit, kabakulak ve suçiçeği hastalıkları, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ile döküntülü hastalıklar ve virüslere bağlı ishal vakalarında da artış olabiliyor.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, özellikle çocuklu aileler ve kronik hastalığı olanların, baharın güzelliklerinden çok hastalıklarıyla mücadele etmek zorunda kalabildiğini bu nedenle çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Bu dönemde yine astıma bağlı kronik öksürük, gece öksürüğü ve solunum sıkıntıları da artış gösteriyor. Dr. Değerli, göz nezlesi olarak bilinen alerjik konjoktivitin de bahar aylarında sıklıkla artan hastalıklar arasında yer aldığını belirtiyor. Göz nezlesi genellikle alerjik rinitle birlikte görülüyor. Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma ve batma hissi alerjik konjonktivitin belirtileri arasında. İltihaplı göz akıntıları enfeksiyon belirtisi olabiliyor. Bu nedenle mutlaka göz doktoru tarafından görülmesi gerekiyor.

Çocuklarda krup hastalığına dikkat!

Bahar mevsiminde küçük çocuklarda görülen ve viral bir hastalık olan krup da, ağır solunum sıkıntısına neden olabilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu. 2-3 günlük burun akıntısı, ses kısıklığı ve hafif ateşi takiben havlar tarzda öksürükle ortaya çıkıyor. Nefes alma sırasında hırıltı şeklinde solunum sıkıntısına ilerleyebiliyor. Bazen alerjik bir reaksiyon olarak aniden de ortaya çıkabiliyor. Krup hastalığının acil servislere en sık başvuru nedenlerinden olduğunu belirten Dr. Değerli, 'Özellikle sık ve zor solunum tehlike işareti olup, acilen doktora başvurmayı gerektirir' diyor. Kabakulak, suçiçeği ve 5. hastalık ile 6. hastalık gibi çocuklarda döküntü ile kendini gösteren bazı hastalıklar da bahar mevsiminde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bu hastalıklardan bazıları yüksek ateşle seyrettiği için ateşli havaleye neden olabiliyor. Ayrıca bazı virüslere bağlı (adenovirüsler) üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanında ishallere de bu mevsimde daha sık rastlanabiliyor.

Çayır ve ağaç polenleri alerjik hastalıkları tetikliyor

Bahar mevsiminde artan çayır ve ağaç polenleri, mevsimsel saman nezlesi, göz nezlesi ve astım gibi alerjik hastalıkları tetikliyor. Virüslerin neden olduğu ve soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, nezle şeklinde başlayıp öksürük, hışıltı, balgam hatta nefes darlığına kadar ilerleyebilen bronşiolit ise, virüslerin neden olduğu bir hastalık. Önlem alınmadığında öksürük, hapşırık veya direkt temas ile diğer kişilere bulaşabilen bu hastalığın hışıltı ve sık soluma gibi bulguları başladığında doktora başvurulması ve tedavisinin mutlaka yapılması gerekiyor. Aksi halde özellikle 6 aydan küçük bebeklerde solunum yetmezliği, kalp yetmezliği ve ölüme bile yol açabiliyor. Çeşitli virüsler de bahar mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. Bu virüsler burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz-kulak ağrısı, hapşırık, öksürük, halsizlik ve ateş şeklinde belirtilere yol açıyor.

Korunmada hijyen ve beslenme önemli

- Hasta kişilerle temas edilmemeli, kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmalı.

- Hasta çocuk okula gönderilmemeli, okul yönetimi haberdar edilmeli. Sınıflar havalandırılmalı.

- Terleten kıyafetlerden kaçınmalı. Terli giysiler değiştirilmeli.

- El ve yüz yıkamak enfeksiyonlardan korunmanın en etkili ve basit yolu.

- Sağlıklı ve dengeli beslenmeli. Yoğurt, kefir, sebze meyve tüketmeli. Güneş ışığından direkt faydalanmalı. Egzersiz ve temiz havada yürüyüş de önemli.

- Polenlerden korunmak, varsa alerji tedavisine başlamak ve her gün ılık banyo yapmak da önemli rol oynuyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.