'Bağlan ama bağımlı olma'

'Bağlan ama bağımlı olma'

Yeşilay Muğla İl Temsilciliği tarafından teknolojinin sorunlu kullanımının eğitim-meslek ve özel hayatı olumsuz etkilediği gerekçesiyle 'Bağlan Ama Bağımlı Olma Projesi' başlatıldı.

'Teknoloji bağımlılığı her geçen gün artıyor' sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında bastırılan bin broşür ve afiş kamu kurum kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, kafeteryalar, kahvehaneler, pazaryerleri, otogar, cadde ve sokaklarla apartmanlara dağıtıldı. Yeşilay Muğla İl Temsilcisi Muhittin Turgut, cep telefonları, bilgisayarlar ve internetin insan yaşamındaki yeri ve öneminin büyük olduğunu hatırlatan Turgut şunları söyledi:

"Bununla birlikte teknolojinin sorunlu kullanımının eğitim, meslek ve özel hayatı olumsuz etkilediğini de gözlemliyoruz. Kişi bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşıyor. Bağımlılığı kontrol altına almak için günlük internet kullanım saatleri belirlenmeli. Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlanıp uygulanmalı. Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemler hayata geçirilmeli. Okul öncesi yaş grubu için internet kullanımı günde 30 dakikayı geçmemeli. İlköğretimin ilk 4 yılında ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakikadan fazla internet kullanılmamalı. Sonraki yıllarda hafta sonları günde 1 saatten fazla internet karşısında kalınmamalı. Çocuklar arkadaşlarıyla doğal yollarla görüşmeli. Akran grupları içinde sosyalleşmeli, yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönelmeli. Akıllı telefon ve tabletler çocukları teselli etmek, susturmak için asla kullanılmamalı."

Muhittin Turgut, teknoloji bağımlılığının belirtilerini de şöyle sıraladı:

"Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak. Çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek. Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikayet etmek. Anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek. İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek. Bilgisayarınızın başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir zevk almak ve bu iki duygular arasında gidip gelmek. Bilgisayarınızdan uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek. Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak."

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.