Bafra'da 'Altın Yaprak' tütün ekiminde artış

Bafra'da 'Altın Yaprak' tütün ekiminde artış

Altın Yaprak tütünü ile ünlü Samsun'un Bafra ilçesinde tütün ekiminde artış yaşandığı belirtildi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun, "Önceki yıllarda tütün ekimi yapmayan üreticilerimiz tekrar tütüne yöneldi. 2013 yılında 45 bin dekar alanda tütün ekimi yapılırken bu yıl ilçemizde 55 bin dekar alanda ekim gerçekleştirildi" dedi.
 
"Altın Yaprak" tütünü ile ünlü Bafra ilçesinde, tütün ekiminde geçmiş yıllara göre artış yaşandığı bildirildi. Tütün üretiminin büyük oranda yapıldığı Bafra Ovası'nda zaman içinde tütün üretimi terk edilirken son yıllarda yabancı sigara firmalarının "Altan Yaprak" tütüne talebi ile üretim yeniden canlandı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun, yaptığı açıklamada, ilçede tütün ekiminde artış yaşandığını söyledi. "Önceki yıllarda tütün ekimi yapmayan üreticilerimiz tekrar tütüne yöneldi" diyen Dursun, şunları dile getirdi: "Bafra ilçesinde yetiştirilen tütünler kalite yönünden dünyada önemli bir yere sahip. Bu kalitesinden dolayı sigara üretiminde, harmanlarda olmazsa olmaz ürünlerden biri. 'Şark tipi tütün' olarak geçen Bafra tütününün harmanlanıp yüzde 10'a kadar diğer tütünlere katılması zorunludur. Bafra tütününün harmanlarda bulunmasının sebebi ise sos görevi görmesi, diğer tütünlerin kaliteliliğini ve yanıcılığını artırmasıdır. Bafra ilçemizde azalan tütün ekimi son iki yıldır hızlı bir yükselme ivmesine girmiştir. 2013 yılında 45 bin dekar alanda tütün yetiştiriciliği yapılarak 5 bin ton civarında tütün üretimi gerçekleşti. 2014 yılında ise 55 bin dekar alana tütün ekimi yapıldı. 6 bin ton civarında tütün rekoltesi bekleniyor."

PARA EDEN MAHSULLER TÜTÜN VE ÇELTİKTİR

İlçede 30 dönüm alanda tütün ekimi yapan çiftçi Ferdi Çevik, tütün üretiminin diğer ürünlere göre daha zahmetli olduğunu belirtti. Bafra Ovası'nda tütün ve çeltiğin para kazandırdığını ifade eden Çevik, "Para eden mahsuller tütün ve çeltiktir. Tütünü yapmak kolay bir şey değil. Tek tek kırılan tütünler tek tek iplere diziliyor. Kuruması, kutuya doldurması, ekimi, hepsinin zahmeti var" diye konuştu. Çevik, zahmetli olmasına rağmen para kazandırdığı için yeniden tütün ekimine yöneldiklerini söyledi.

TÜTÜNÜ YABANCI ŞİRKETLER ALIYOR

Yapılan özelleştirmelerden sonra çiftçilerin ürünlerini özel sektöre sattıklarına işaret eden Çevik, "Tütün alımı ile sadece özel sektör ilgileniyor, sadece onların elindeyiz şu an. Onlara ürettiğimiz tütünü 5 liradan da olsa satmaya mecburuz. Çiftçi bu yıl tütünden para kazanmak istiyor. Bunun işçisi var, çapacısı var, bir sürü emeği var, mecburuz bu işi yapmaya" ifadelerini kullandı. İlçede 10 dönüm alanda tütün ekimi yaptığını belirten çiftçi Özcan Arslan ise "Yaz aylarının başlamasıyla ilçede tütün ekimleri başladı. Önceki senelere oranla, 2014 yılında tütün ekimi daha da arttı. Tütün ekiminin artışının sebebi ise çiftçiler kışın ektikleri mahsullerin bazılarında zarar ettiler, bu zararı karşılamak için ise bu yıl tütün ekimi arttı. Çiftçilerimize bol bereket diliyorum" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.