Bafra, Karadeniz'in fide üssü oluyor

Bafra, Karadeniz'in fide üssü oluyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, kırsal kalkınma yatırım ve teşviklerinin müteşebbislerin ufkunu açtığını belirterek, Bafra'nın Karadeniz'in sebze fidesi üssü haline geldiğini söyledi.

Kurulan tesisler bölge şartlarına kolay adapte olan sağlıklı fide üretimi yapılması yanında ayrıca istihdama da katkı sağlıyor.
 
Bu zamana kadar ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi'nde yapılan hazır sebze fidesi üretim faaliyetleri artık Karadeniz Bölgesi'nde de yapılıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 'Bakanlığımızın kırsal kalkınma yatırımlarına verdiği teşvikler, sektörde faaliyet gösteren iş adamlarının ve çiftçilerin Akdeniz Bölgesi'ne yaptıkları ziyaretler ve sebzecilik sektöründeki gelişmeler Samsun'da fide sektörünün oluşmasına imkan sağlamıştır. Bu sayede ilimizde Bafra ilçemiz bu konuda öncülük yapmış olup, bu aşmada Bakanlığımızın verdiği yatırımlara verdiği yüzde 50 teşvikten yararlanarak yapılan 6 bin 720 metrekare kapalı alanı olan güneş enerji ısıtmalı hazır fide üretim tesisi faaliyete geçmiştir. Buna ilave olarak müteşebbislerimizin kendi imkanları ile 4 bin 400 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 11 bin metrekare kapalı alan 45 bin metrekare açık alanda 80-100 milyon yazlık ve kışlık sebze fidesi üretimi amaçlanmaktadır. Tesisler bölge şartlarına kolay adapte olan sağlıklı fide üretimi yapılması yanında ayrıca istihdama da katkıda bulunmaktadır' dedi.

MODERNLEŞMEYLE KAPASİTE ARTTI

Aynı yörede daha önce fide üretimine başlayan Orhan Balta da tesislerini modernleştirerek 2 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alanda olmak üzere 20-25 milyon yazlık ve kışlık sebze fidesini yöre koşullarına uygun olarak üretiyor. Sektörde faaliyet gösteren Kadir Doğan ise bin 400 metrekare kapalı, 13 bin metrekare açık olarak 15-20 milyon adet yazlık ve kışlık sebze fidesini yöre koşullarına uygun olarak yetiştiriyor.

TESİSTE 50 MİLYON FİDE ÜRETİLİYOR

Fide üretim tesisi sahibi Mehmet Dursun, Karadeniz'in en büyük fide üretim tesisi hakkında şunları söyledi: 'Kurulan tesiste çiftçilerimizin ihtiyacı olan Yazlık ve Kışlık sebze fideleri işinin ehli uzmanlar tarafından yetiştirilmektedir. Üretilen fideler, çiftçilerin talepleri doğrultusunda istenilen tarihte ve adette çiftçilere teslim edilmektedir. Çiftçilerin arazi hazırlığını tamamlayamadıkları veya iklimin müsait olmaması durumlarında fidelerini bekletme opsiyonu sağlanması, fidelerin dikim yapılan bölgede yetiştirilmesi Fidelerin adaptasyonu ve büyümenin erken başlaması açısından İl dışından gelen hazır fidelere karşı üstünlük sağlamaktadır. Fide tesisinin yıllık üretim kapasitesi yazlık ve kışlık sebze fidesi olarak 50 milyon adettir' diye konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.