Bafa Gölü biyolojik yöntemlerle temizlenmeli

Bafa Gölü biyolojik yöntemlerle temizlenmeli

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü’ndeki kirlilik göldeki canlı yaşamını tehdit ediyor.

Bafa Gölü’ndeki kirliliğin göl için can damarı olan Büyük Menderes Nehri’nin kirliliğin sebep olduğunu belirtilen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Bafa Gölü‘nün içi kirli. Büyük Menderes Nehri’nin suyu kıra hastalıkta saçar duruma gelebilir. Çünkü bu tür algler toksik etki yapmaktadır. Göl biyolojik yöntemlerle temizlenmeli ve göle temiz su verilmelidir." dedi.
 
Bafa Gölü için acil önlem çağrısı yapan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, gölde canlı yaşamının bitmeye başladığı, gölün önce bataklığa, ardından da karaya dönüşeceği uyarısında bulundu. Bafa Gölü’ndeki alg patlamalarından sonra gölün ekolojik yapısında meydana gelen bozulmalar sonucu gölde görsel olarak bile görülebilen değişimler yaşandığına dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Son zamanlarda yağan yağmur ve devam eden rüzgarla birlikte kıyılarda biriken balçıkların sürekli yer değiştirdiği gördük. Batıdan esen rüzgarla birlikte özellikle Gölyaka bölgesindeki kokunun dayanılmaz bir biçimde devam ediyor. Bu yerleşim yerinde kimse pencerelerini açamıyor. Yoldan geçenler araçların camlarını hemen kapatıyor. Menet Adası ve Canlı Balık arasında gölün doğuya doğru giden bölümünde meydana gelen koyu yeşil renk değişiminin sonuçlarını merakla bekliyoruz. Gölün bu durumundan sadece insanlar değil birçok canlıda etkileniyor." uyarısında bulundu.
 
BAFA’DA ERKEN GELEN SİNYAL
 
Bafa Gölü’nde meydana gelen ekolojik bozulmaların yöre halkını çok etkilediğini ifade eden EKODOSD Başkanı Sürücü, "Son yıllarda yaz sıcaklarında göllerde görülen ekolojik değişimler, bu yıl Mayıs ayında erken sinyal verdi. Göl aynasında meydana gelen yeşil renkteki algler, özellikle Kapıkırı ve Gölyaka yerleşimlerinin önündeki kıyılarda birikerek bir balçık oluşturmaya başladı. Gölde içeriden ve dış çevreden kirlilik yüklemesi olduğu için, sadece temiz su girişinin sağlanması gölün temizlenmesi için yeterli olmayabilir. Gölün dip kısmı su bitkileri ve alglerden (yosunlar) oluşan balçık tabakasıyla kaplı. Ayrıca dönemsel olarak ani çoğalma yapan algler göldeki biyolojik kirliliğin göstergeleridir. Aşırı oranda çoğalan mavi yeşil algler koloniler oluşturarak örtü oluşturmaları tortu olarak isimlendirilen dipte kümeleşen kirlilik unsurlarıdır. İlk acil önlem de göle mutlaka temiz su verilmelidir. Bunun ardından dünya genelinde uygulanan farklı temizlik yöntemlerinin Bafa Gölü için uyarlanması gerekmektedir. Göl bir bütün olarak değerlendirildiğin de bölgesel olarak mekanik temizlik ve biyolojik temizlik yöntemleri uygulanmalıdır. Bu yıl alg çoğalmasının erken görülmesinin bir diğer nedeni de Büyük Menderes ve Bafa Gölüne ulaşan su kanallarının önlerinin kapatılması ve Bafa Gölü’ne su gelmemesidir." şeklinde konuştu.
 
 
EKODOSD bilim danışmanı Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici Bafa Gölü’nde alg çoğalmasının bu yıl çok erken alarm verdiğini söyledi. Bafa Gölü‘nde artış gösteren alg türünün SDÜ ve EGE Üniversitesi’nin ortak çalışmalar zehirli alg türü olduğu tespit edildi. Göllerde aşırı kirlilik nedeniyle görülen aşırı alg artışı bu yıl Bafa Gölü‘nde çok erken dönemde görüldüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, " Bafa Gölü’nde birim alanda yapılan su analiz sonuçlarında birim alandaki mavi-yeşil alg miktarı çok yüksek sayıda olup, Bafa Gölü‘nde çözünmüş oksijen miktarı da son yıllardaki en düşük seviyededir. Bu durum önlemler alınmazsa, önümüzdeki aylar da hava sıcaklığı ve kuraklığa bağlı olarak kirliliğin çok ciddi boyutlara ulaşacağı ve göldeki yaşamın bundan olumsuz yönde etkileneceği kaçınılmazdır. Göl havzasında kirlilik ve biyolojik kayıplar nedeniyle artan gün sinekleri Bafa‘da günlük yaşamı ve turizmi olumsuz şekilde etkilemektedir. Göl evresinde akşamları ışık yakılamaz hale gelinmiştir. Göl sineklerinde bu anormal artış gölün çok büyük ekolojik kayıpları olduğunun göstergesidir. Drenaj ve yüzey sularıyla taşınan tarım atıkları gölü kirleten temel unsurlar arasındadır. Özellikle taşkınların olduğu dönemlerde bu kirliliğin etkisi artmaktadır. Bafa Gölü‘nün içi kirli, böle su veren Büyük Menderes'in suyu kirli. Bafa Gölü yok olmanın yanı sıra hastalıkta saçar duruma gelebilir. Çükü bu tür algler toksik etki yapmaktadır. Göl biyolojik yöntemlerle temizlenmeli ve göle temiz su verilmelidir. Bafa Gölü 10 yılı aşkın süredir aynı sorunla karşılaşmaktadır. Şimdiye kadar alınan önlemler yetersizdir. Bafa Gölü‘nün alg sorunu her yıl ciddi boyutlarda artış göstermektedir. Aşırı çoğalma su canlılarının ve kuşların ölümlerine neden olabilir. Gölden su alımlarının durdurulması ve göl suyunun kullanımına izin verilmemesi gerekmektedir." dedi.
 
SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’yle birlikte Bafa Gölü’nde çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü’nden hidrobiyolog Kutsal Kesici "5 yıldır bu bölgede çalışmalar yürütmekteyiz. Özellikle toksit Nodularia spumigena çoğalmaya başladıktan sonra hem yaz hem kış aylarında düzenli olarak analizler yapmaktayız. Göldeki azot fosfor dengesi bozuluyor. Azot fosfor dengesi bozulduğunda, gölün normal florasında bulunan algler ani çoğalma yapıyor ve kıyılarda yoğun olarak birikiyor. İlk olarak burada mekanik bir temizleme yapılmalı. Dünyada bu gibi durumlarda neler yapılabildiği konusunda örnekler var. Probiyotik organizmalar kullanılıyor, uygun zamanlarda göle aşılanıyor. Bu kötü görüntünün oluşmasını bu organizmalar engelliyor. Acilen mekanik temizlik ve biyolojik savaşın yapılması lazım.” dedi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.