Bademcik Hastalığında Antibiyotik Tek Başına Çözüm Değil

Bademcik Hastalığında Antibiyotik Tek Başına Çözüm Değil

Kışın en sık görülen hastalıklardan biri olan bademciğin tedavisinde antibiyotiklerin tek başına yeterli olmadığı vurgulandı.

Uzmanlar, soğuk havaların etkili olduğu dönemlerde daha çok çocuklarda kendini hissettiren bademcik rahatsızlığının bağışıklık sisteminin güçlendirilmesiyle önlenebileceğini belirtiyor.

Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, bademcik hastalığının, ateşle mücadele ederek, dinlenerek, bol sıvı ve vitaminli sebze, meyve tüketerek atlatılabildiğini söyledi. Bağışıklıkta çok önemli bir role sahip bademciklerin, ağızdan ve burundan içeri giren mikroplara karşı vücudu koruyan çok önemli görevleri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, sağlıklı her çocuğun bademcik dokusuyla doğduğunu ve bademciği olmadan doğan çocukların immun yetmezlik denilen bağışıklık hastalığına sahip olduğunu söyledi. Antony, mutlaka tedavi edilmesi gereken ve halk arasında BETA denilen bademcik iltihabının, hem kalpte hem de eklemlerde romatizmayla sonuçlanabilen, bir ömür boyu görülebilen, aynı zamanda böbrekleri de etkileyerek, böbrek yetmezliğine kadar gidebilen bir hastalık olduğunu aktardı.

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, bademcik iltihabının, her çocuğun geçirebileceği ve oldukça normal sayılan enfeksiyonlar olduğunu, ancak sık sık tekrarlanmasının ise normal olmadığına dikkat çekti.

Bademciklerin hastalıkla birlikte kızardığını ve büyüyüp şiştiğine işaret eden Dr. Akpınarlı Antony, "Çok hastalanan bademcik, enfeksiyon geçse bile büyük kalma eğiliminde kalır." dedi. Bu durumun, sürekli hastalanmaya sebep olduğunu hatırlatan Antony şunları söyledi: "Bademciklerin büyüyerek solunum yolunu tıkayıcı hale gelmesi, özellikle geceleri solunumun durması yani 'apne yapması', bademciklerin büyüyerek yemek yemeyi zorlaştırması, sık tekrarlayan enfeksiyonların kulaklarda sıvı birikmesi ve işitme kaybı yapması ve bademciklerin tek taraflı büyümesi, çocuğun büyümesini olumsuz etkilemesi ameliyat gerektiren durumlardandır."

Antony, bademciklerin alınmasının hiçbir zaman ilk tercih olmadığını söyledi. Antony, özellikle alerjik çocukların, bademcik probleminin alerjiden kaynaklanabildiğini belirterek, alerji sorunu çözülmeden bademcik ameliyatı kararının verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Doç. Dr. Antony; "Alerjiyi çözmek bademcik problemini çözebilir ve yine alerji çözülmeden yapılan bademcik ameliyatlarında hastanın şikâyetleri bir kaç ay rahatlasa da yine yeniden başlar." değerlendirmesinde bulundu.

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.