Badem üreticisine don uyarısı

Badem üreticisine don uyarısı

Hafta sonu ciddi don riski görüldüğü belirtilerek, üreticiler önlem almaları konusunda uyarıldı.

Antep Fıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Aslan, "Meyve bahçelerimizi dondan korumak için farklı metodlar var ancak şuan hazırlıklı olmayanların yapabileceği dumanlama yöntemidir." dedi.

Antep Fıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan, hafta sonu ciddi don riski görüldüğünü belirterek, badem üreticilerini önlem almaları konusunda uyardı. Aslan, yaptığı açıklamada, meyve ağaçlarının bu bahar 15-20 gün erken çiçek açtığını söyledi. Bu durumun çiftçileri tedirgin ettiğini ifade eden Aslan, hafta sonu "don" yaşanabileceğine dikkati çekerek, özellikle badem üreticilerini uyardı. Havanın bugüne kadar iyi gittiğini ifade eden Aslan, "Biz de araştırma kuruluşu olarak hava durumunu takip ediyoruz. Hava sıcaklığının sıfırın altına inme ihtimali var. Don riskinden birinci derecede badem etkilenecektir. Çünkü bademlerin büyük bir kısmı çiçek aşamasını geçti. Bademin taslakları oluştuğu için sıfır ya da bir derece çok büyük risk göstermektedir." diye konuştu.

'HAVA DURUMUNU TAKİP EDİN'

Çiftçilere "hava durumunu takip edin" uyarısında bulunan Aslan, şöyle devam etti: "Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre Balkanlardan gelen soğuk hava akımı var. Çiftçilerimizin hava durumunu takip edip dikkatli olması gerekiyor. Özellikle hava sıcaklığı sabaha karşı en düşük değere ulaşıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi için yaptığımız takiplere göre badem yetiştiriciliği yapılan Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta önümüzdeki 2 gün sabahları ciddi soğuk bekleniyor." Meyve bahçelerini dondan korumak için farklı metotların bulunduğunu ancak hazırlıksız yakalananlara "dumanlama" yöntemini öneren Aslan, rüzgar yönünde uygun malzemeyle yakılacak ateşle bahçedeki soğuğun kırılabileceğini kaydetti.

'BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GELİŞME VAR'

Aslan, Türkiye'nin son yıllarda badem yetiştiriciliğinde gelişme gösterdiğine dikkati çekti. Türkiye'nin badem ithal ettiğini anımsatan Aslan "Halbuki coğrafya yapımız, iklim yapımız, toprak yapımız badem üretimi için elverişli. İthal etmemizin nedeni düzenli kurulmuş bahçelerin bulunmaması. Uygun çeşitlerle kurulacak bahçelerle daha kaliteli ve yüksek verimli badem elde edilebilir" diye konuştu. Son yıllarda bahçeler arttığını ancak henüz ihracat aşamasına gelmediğini dile getiren Aslan, "Hala ülkemiz kaliteli badem konusunda dışa bağımlı durumda. Umarım yakın zamanda badem ithalatını ihracata dönüştürebileceğiz" dedi. Aslan, sertifikalı fidanlarla yapılan bahçe tahsislerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından destek verildiğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.